Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Φίλης στο Πρώτο: Πολύ σοβαρό το σενάριο γενικότερης ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου (audio)

«Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι από εχθές, με σχετική βεβαιότητα, ανοίγει ένας νέος κύκλος βίας» δήλωσε ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου, Κωνσταντίνος Φίλης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, καιστην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Γάζα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέχρι χθες το απόγευμα, οι πιθανότητες για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν πολύ μικρές, για μια σειρά λόγων. «Πλέον θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σοβαρό σενάριο. Μετά τη χθεσινή επίθεση βράζουν οι μουσουλμανικές και αραβικές κοινωνίες. Οι ηγεσίες είναι τρόπον τινά υποχρεωμένες να ακολουθήσουν, να τις αφουγκραστούν και αυτό νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει» ανέφερε.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς η διπλωματία θα παρέμβει τόσο πυροσβεστικά ώστε αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα ξαφνικά να αλλάξει ή προϊόντος του χρόνου να αλλάξει και να δούμε μία άλλη κατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

«Δυστυχώς η εκτίμησή μου και νομίζω αρκετών άλλων είναι ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα νέο κύκλο βίας, ο οποίος ανοίγει. Υπήρξαν πάρα πολύ σοβαρές προσπάθειες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες για να μπορέσει, όχι να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά αν μη τι άλλο να συντηρηθεί σε ένα ανεκτό επίπεδο. Είδαμε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να βρίσκεται σχεδόν μια εβδομάδα στη Μέση Ανατολή, να κάνει συνεχείς συναντήσεις, να προσπαθεί να αξιοποιήσει χώρες όπως το Κατάρ που είχαν και έχουν καλή σχέση με το Ιράν, για να αποτρέψει το Ιράν από το να εμπλακεί, να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνομιλήσουν απευθείας με τη Χαμάς, μία εκ των οποίων είναι η Τουρκία. (…) Πλέον έχει μπει πολύ λάδι στη φωτιά» τόνισε ο κ. Φίλης.

Τα χειρότερα έπονται, υποστήριξε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα υπήρχε εξομάλυνση, γιατί το Ισραήλ με κάποιον τρόπο θα πρέπει να εξουδετερώσει τους πυρήνες της Χαμάς.

«Απλώς, αυτή τη στιγμή που υπάρχει ένταση, τα άκρα είναι αυτά τα οποία χαίρονται, τα άκρα είναι αυτά τα οποία εξυπηρετούνται. Συν το γεγονός ότι νομιμοποιούνται οι μεν Ισραηλινοί στα μάτια των Ισραηλινών να κάνουν ενέργειες από τη στιγμή που έχουν δεχτεί ένα τέτοιο πλήγμα και ένα σοκ όπως αυτό της 7ης Οκτωβρίου και χρεώνουν στους Παλαιστινίους, έστω σε ακραίους Παλαιστινίους, όχι τον παλαιστινιακό λαό εν συνόλω, τη χθεσινή επίθεση στο νοσοκομείο και από την άλλη οι μουσουλμάνοι και Άραβες, οι οποίοι είδαν τη χθεσινή επίθεση και θεωρούν δεδομένο ότι ό,τι και να δείξει το Ισραήλ σε μορφή ντοκουμέντων, φωτογραφικών βίντεο, ότι το Ισραήλ κρύβεται πίσω από την επίθεση, βρίσκονται σε ένα ξεσηκωμό και έχουν μία αντίληψη ορισμένοι ακόμα πιο ακραίοι, ότι μέσα από τρομοκρατικές επιθέσεις, μέσα από επιθέσεις σε βάρος αθώων πολιτών, μπορούν δήθεν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, κάτι που αντιλαμβανόμαστε πως δεν ισχύει» επισήμανε ο κ. Φίλης.

Σχετικά με την προαναγγελθείσα χερσαία επίθεση του Ισραήλ, ο κ. Φίλης, εξήγησε πως καθυστερεί τόσο για επιχειρησιακούς όσο και για διπλωματικούς λόγους.  

«Επιχειρησιακά, οι Ισραηλινοί αντιλαμβάνονται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η περίπτωση της Γάζας, η Χαμάς είναι προετοιμασμένη. Υπάρχουν πολλές παγίδες για τους Ισραηλινούς και προφανώς δε θέλουν να πάνε εκεί πρόβατα επί σφαγή οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, επιχειρησιακοί. Το δεύτερο έχει να κάνει με το διπλωματικό, είναι ότι το Ισραήλ καταλαβαίνει ή καταλάβαινε, ότι μία επίθεση, μία εισβολή η οποία δεν ξέρουμε αν θα οδηγούσε σε νέα κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις ή σε κάτι άλλο, πάντως θα τους υποχρέωνε να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στην περιοχή αν πραγματικά ήθελαν να ξεριζώσουν το δίκτυο της Χαμάς, που και να έμεναν δεν είμαι βέβαιος ότι θα το ξερίζωναν. Όπως εξελισσόταν η κατάσταση θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γνωρίζουν οι Ισραηλινοί ποιο είναι το endgame,  δηλαδή το τέλος του παιχνιδιού και βέβαια θα επηρεαζόταν η εικόνα του Ισραήλ απέναντι σε ηγεσίες αραβικών και μη, κρατών. Διότι το Ισραήλ με την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε – δεν είναι φημισμένο για την αυτοσυγκράτηση η αλήθεια είναι τα περασμένα χρόνια σε ανάλογα χτυπήματα που δεν υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο όπως αυτό που έγινε την 7η Οκτωβρίου – λοιπόν, με την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε, κέρδισε μια σχετική συμπάθεια ή τελοσπάντων δεν υπήρχε οργή. Δεν μπορούσε κανείς να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι έκανε ενέργειες οι οποίες ήταν όπως η χθεσινοβραδινή, η οποία χρεώνεται στο Ισραήλ και βέβαια κανείς μας δεν ξέρει τελικά ποιος ευθύνεται και δεν ξέρουμε αν θα μάθει κιόλας ποτέ. Κέρδισε λοιπόν, όχι τη συμπάθεια, κέρδισε χρόνο διπλωματικό και αυτό νομίζω ήταν σημαντικό για το Ισραήλ προκειμένου να κάνει τη χερσαία επίθεση. Τώρα, μετά από τα χθεσινοβραδινά, όλα μα όλα έχουν αλλάξει» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More