Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρισα: “Ήταν όλοι τους παιδιά μου” του Αρ. Μίλερ σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου

Ένα έργο ορόσημο της μεταπολεμικής Αμερικανικής δραματουργίας, το κλασικό αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ “Ήταν όλοι τους παιδιά μου” παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2024, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο σκηνοθέτης και από τους ιδρυτές του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία του έργου είναι του Κώστα Τσιάνου ,το σκηνικό και τα κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα , η μουσική του Διονύση Τσακνή και οι φωτισμοί του Μάκη Παπατριανταφύλλου.

Tους ήρωες του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά :

Νικόλας Γραμματικόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη ,Θανάσης Ζέρβας, Μαρσέλα Λένα και Νίκος Πολοζιάνης

Το Θεσσαλικό Θέατρο ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό να φέρει σε επαφή τον κάτοικο της Περιφέρειας και των απομακρυσμένων χωριών με τη θεατρική τέχνη. Είχε στόχο να φτάσει τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια δραματουργία μέχρι την τελευταία γωνιά της Θεσσαλίας.

Την άνοιξη του 1975 η Άννα Βαγενά μαζί με τον Κώστα Τσιάνο και τον Γιώργο Ζιάκα, όλοι τους Λαρισαίοι που χρόνια δούλευαν στην Αθήνα με το όραμα της επιστροφής και της αποκέντρωσης, άρχισαν τις πρώτες συζητήσεις.

Έτσι το Νοέμβριο του ΄75 το καταστατικό της Θεσσαλικής Πνευματικής Πορείας κατατίθεται στο Πρωτοδικείο. Το πρώτο Περιφερειακό Θέατρο στην Ελλάδα είναι πια γεγονός. 152 ιδρυτικά μέλη, ανάμεσά τους είναι: ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και πολλοί Λαρισαίοι, που με την παρουσία τους εκφράζανε τη βούληση και την προσπάθεια μιας πόλης και μιας περιοχής. Χωρίς καμία επιχορήγηση του κράτους ή του Δήμου, για οκτώ χρόνια όργωσε κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο και σκαρφάλωσε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Το 2023 που συμπληρώθηκαν τα 40 χρόνια του Θέατρου ως επιχορηγούμενου θεάτρου άρχισε και η ψηφιοποίηση του σπουδαίου αρχείου του.

Ρεπορτάζ Ελ. Κουτσογιάννη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More