Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: Αυξημένη πάνω από 50% η τιμή του κουκουτσιού – Πωλείται προς 350 ευρώ ο τόνος (video)

Αύξηση πάνω από 50% καταγράφει φέτος η τιμή διάθεσης κουκουτσιού στη Λέσβο , που πωλείται κατά 350 ευρώ ο τόνος από 220-250, που πωλούνταν πέρυσι.

Τα τελευταία χρόνια πολλά νοικοκυριά, επιχειρήσεις σχολεία ακόμα και ξενοδοχεία, τοποθέτησαν στο νησί, καυστήρες καύσης κουκουτσιού και αυτό σημαίνει, ότι απαιτούνται μεγαλύτερες πλέον ποιότητες για να έχει επάρκεια η αγορά. Ωστόσο πέρυσι που ήταν μια κακή λαδοχρονιά , το νησί ξέμεινε από τον Ιανουάριο από κουκούτσι και δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στα νοικοκυριά που κατέληξαν στο πέλλετ, που ήταν πολύ πιο ακριβό και δεν συνέφερε για αποκλειστική πηγή θέρμανσης.

Η αναλογία κατανάλωσης για το κουκούτσι ή άλλη βιομάζα, σε σχέση με το πετρέλαιο είναι 2 προς ένα. Το πετρέλαιο στη Λέσβο πωλείται κατά 1,35- 1,40 ευρώ το λίτρο ενώ τα πέλλετ ανάλογα την ποιότητα ξεκινούν από 500 ευρώ ο τόνος.

Αν και η ελαιοσυλλογή βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και οι παραδόσεις στα ελαιοτριβεία είναι μικρές, το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει κουκούτσι για βιοκαύσιμο ξεκίνησε την παραγωγή.

Οι προμηθευτές φέτος έλαβαν τα μέτρα τους όπως  είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο επιχειρηματίας Τάσος Κόρακας , από την Αφοι Κόρακα, που ήταν η πρώτη εταιρία, που μετέτρεψε λέβητα για να καταναλώνει κουκούτσι ελιάς, και φρόντισαν με παραγγελίες και εκτός νησιού , αν χρειαστεί, να υπάρχει επάρκεια για τους καταναλωτές.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More