Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: 9η γιορτή σύκου- «Όραμά μας να ξαναζωντανέψει ο κάμπος του Ιππείου»

Μέχρι τη δεκαετία του ‘70 το σύκο ήταν η δεύτερη πηγή εισοδήματος μετά την ελιά, για χιλιάδες οικογένειες στον κάμπο Ιππείου – Συκούντας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου, ο “Άγιος Προκόπιος” σε συνεργασία με τις κοινότητες Ιππείου και Συκούντας διοργανώνοντας τη γιορτή σύκου, οραματίζονται την επιστροφή του πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα και την αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.

 Στην 9η γιορτή σύκου οι γυναίκες του συλλόγου έφτιαξαν πατροπαράδοτα εδέσματα με βάση το σύκο, όπως μουσταλευριά, τηγανίτες μα βράσμα (πετιμέζι από σύκο) αλλά και ένα σωρό «πειραγμένες» συνταγές στις οποίες πρόσθεσαν το σύκο σε όλες του της μορφές και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Όπως είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Ιππείου «σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν γυναικείο συνεταιρισμό , αλλά οι γραφιοκρατικές διαδικασίες μας έχουν εμποδίσει μέχρι στιγμής. Υπάρχει όμως όρεξη, υπάρχουν πολλές γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν σε αυτό το αντικείμενο και δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθειας».

 «Στον κάμπο Ιππείου –Συκούντας υπήρχαν 30.000 συκόδεντρα και η περιοχή έστελνε 250.000 οκάδες σύκα στην Ευρώπη. Στόχος είναι αφού διαπιστώσαμε μέχρι σήμερα την αγάπη του κόσμου γι αυτή τη γιορτή, από του χρόνου να την διοργανώσουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ με όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, από σύκα και τα παράγωγά του μέχρι τα εργόχειρα που φτιάχνουν οι γυναίκες της περιοχής» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγιος Προκόπιος, Βαγγέλης Σάλτας .

Τα σύκα του Ιππείου είναι ξακουστά. Στην περιοχή ευδοκιμούν κυρίως οι ποικιλίες Μαρίσκα και Ασπρόσυκα . Τα τελευταία χρόνια πολιτιστικοί σύλλογοι και η τοπική κοινότητα επιχειρούν να ξαναδώσουν στο σύκο και την καλλιέργειά του, τη θέση που του αρμόζει.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More