Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λήμνος: Μόνιμη Έκθεση Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου

Η ιδέα για την ίδρυση “Μόνιμης Έκθεσης Ιστορίας Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου” στη Μύρινα της Λήμνου γεννήθηκε ταυτόχρονα με την έναρξη της σχετικής συλλεκτικής δραστηριότητας του Χρήστου Μπουλώτη το 1978, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος ψυχίατρος και πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου» Αφορμή στάθηκε η επίσκεψή του εκείνη τη χρονιά στο Μουσείο Παιχνιδιών (Spielzeugmuseum) της Νυρεμβέργης, το οποίο τον γοήτευσε βαθιά, αποκαλύπτοντάς του έναν κόσμο μαγικό, κυριολεκτικά παραμυθένιο, έναν κόσμο σαν σε όνειρο.

Ορόσημο στην πορεία προς τη στέγαση της Μόνιμης Έκθεσης στάθηκε η παρουσίαση μέρους της Συλλογής το καλοκαίρι του 1992 στη Μύρινα, παρουσίαση που γνώρισε ενθουσιώδη απήχηση σε όλες τις ηλικίες, γεγονός που έδωσε πρόσθετη ώθηση και πνοή στο όραμα του Μπουλώτη. Ωστόσο, μετά από πολλαπλές αντιξοότητες, η Συλλογή που δωρήθηκε πλέον στον Δήμο Λήμνου, μόλις το 2011 επί δημαρχίας Αντώνη Χατζηδιαμαντή αξιώθηκε να ενταχθεί στα προγράμματά του (ΕΣΠΑ).

Για τη στέγασή της παραχωρήθηκαν από τον Δήμο δύο κτήρια στον γραφικό Γιαλό Νέας Μαδύτου, και τα δύο με αύλειο χώρο κατάλληλο για λογής δραστηριότητες, στην παραθαλάσσια ζώνη του κόλπου με θέα στο Βενετσιάνικο Κάστρο που δεσπόζει εμβληματικά πάνω στη Μύρινα. Το ένα μάλιστα από αυτά, που φιλοξενεί το κύριο σώμα των παλιών παιχνιδιών, είναι κτίσμα καλαίσθητα παραδοσιακό, χτισμένο το 1906, κατά την τελευταία δηλαδή οθωμανική περίοδο της Λήμνου, οπότε και πρωτολειτούργησε ως εκπαιδευτήριο.

Ο κ. Κατσιγιαννόπουλος με την ιδιότητα του ψυχιάτρου μίλησε και για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στα παιδιά και επισήμανε ότι τα παιδιά σήμερα έχουν εθιστεί στη βία, την κοινωνική, την κρατική και την ατομική. Αυτό επιστρέφουν τα παιδιά στην κοινωνία και τους συνομήλικους τους. Επιστρέφουν με τον τρόπο αυτό τη ματαίωση που βιώνουν, το θυμό τους αλλά και την ακύρωση των ονείρων τους. Πρέπει να ξαναβρούν τα παιδιά το ομαδικό παιχνίδι. Το παιδί δεν πρέπει να ωθείται να πάει σε διάφορες δραστηριότητες αλλά να αφεθεί να καλλιεργήσει τη φαντασία του, να βαρεθεί και να εκφραστεί μέσα από την τέχνη για να μην μας επιστρέψει τη βία, τόνισε ο κ. Κατσιγιαννόπουλος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More