Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίβανος: Συνάντηση του ΥΠΕΞ του Ιράν με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κινήματος Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στον Λίβανο «για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen. Νωρίτερα, ο Αμπντολαχιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει «γενοκτονία» με την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο αποτυπώνεται με βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Ο Νασράλα και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν “συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Ο Ιρανός υπουργός είχε επισημάνει χθες ότι το άνοιγμα “ενός νέου μετώπου” εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από “τις ενέργειες” του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Αμίρ Αμπντολαχιάν υποδέχτηκαν στη Βηρυτό και εκπρόσωποι του Ισλαμικού Τζιχάντ, που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας θα μεταβεί στη Δαμασκό, ενώ φέρεται να προωθεί σχέδιο για τηναπόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More