Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίμνη με λασπόνερα ο Θεσσαλικός κάμπος-Ισχυρό πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της χώρας από τη θεομηνία

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στη ζωική και τη φυτική παραγωγή που αφήνει πίσω της η θεομηνία. Βαμβάκια, καλαμπόκια, βιομηχανική ντομάτα, τριφύλλια, μήλα και αμύγδαλα, είναι μόνο ορισμένες από τις καλλιέργειες στο Θεσσαλικό κάμπο που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς βρίσκονται σκεπασμένες από τεράστιες ποσότητες λασπόνερων. Ισχυρό το χτύπημα και στην κτηνοτροφία της περιοχής.

Σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Μαγνησία, χιλιάδες στρέμματα είναι κάτω από τα λασπόνερα. Η θεομηνία βρήκε ασυγκόμιστα καλαμπόκια, όψιμες βιομηχανικές ντομάτες, τα τελευταία χέρια από τα τριφύλλια, αλλά και τα αμύγδαλα, τα μήλα, τα κάστανα και το βαμβάκι.

Πολλά είναι και τα κοπάδια που χάθηκαν τα τελευταία 24ωρα, καθώς η Θεσσαλία είναι παραδοσιακή δύναμη στην κτηνοτροφία, και κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία.

Μεγάλες απώλειες μετρά και ο μελισσοκομικός τομέας, ενώ στον τελικό λογαριασμό θα πρέπει να εκτιμηθούν και οι ζημίες σε υποδομές, επιχειρήσεις, εξοπλισμό, μηχανήματα, αρδευτικά δίκτυα και οδοποιία.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε το ταχύτερο να ξεκινήσει και η καταβολή στήριξης στους πληγέντες.

Αγωνία ωστόσο υπάρχει και για τις μελλοντικές επιπτώσεις της πλημμύρας καθώς η μεταφερόμενη λάσπη είναι άγονη και όπου αποτεθεί θα περάσει καιρός για να ευδοκιμήσει καλλιέργεια.

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More