Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λουίς Αμπιντέρ: Ο Δομινικανός πρόεδρος κερδίζει τις προκριματικές εκλογές με σχεδόν 91% των ψήφων – Υποψήφιος για επανεκλογή

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λουίς Αμπιντέρ, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν αυτή την Κυριακή από το Σύγχρονο Επαναστατικό Κόμμα (PRM) με σχεδόν 91% των ψήφων. Ο Αμπιντέρ έγινε έτσι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις 19 Μαΐου.

Με καταμετρημένο το 96,87% των ψήφων, ο Αμπιντέρ, στην εξουσία από το 2020, έχει πετύχει 821.998 υποστηρίξεις (90,86% του συνόλου), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (JCE), διοργανωτή των προκριματικών.
Πολύ πίσω από τον Abinader ήταν οι άλλοι υποψήφιοι: Guido Gómez Mazara, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 50.221 ψήφους (5,55%) Ramón Alburquerque , 19.679 (2,18%) και Delia Ortiz , 12.808 (1,42%).

Σε μήνυμα από το Εθνικό Σώμα του PRM, στον Άγιο Δομίνικο, ο Abinader είπε ότι αποδέχεται «με ταπεινότητα» την πρόκληση να είναι ξανά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και έχει συγχαρεί τους άλλους υποψηφίους, τους οποίους κάλεσε να συμμετάσχουν «με τις ιδέες τους και ηγεσία» στο πολιτικό του έργο.

Το μόνο κόμμα που θα κάνει προκριματικές

Ο Αμπιντέρ τόνισε επίσης το γεγονός ότι το PRM ήταν το μόνο Δομινικανή κόμμα που αποφάσισε να διεξαγάγει προκριματικές εκλογές για να επιλέξει τους υποψηφίους του, «θέτοντας την εξουσία στα χέρια των μαχητών μας». Οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρέπει να επικυρωθούν από τα αντίστοιχα κόμματά τους, αν και πρόκειται μόνο για πράξεις πρωτοκόλλου.
Στις εκλογές του επόμενου Μαΐου, ο Αμπιντέρ θα αντιμετωπίσει τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, τον πρώην πρόεδρο Leonel Fernández, της Λαϊκής Δύναμης, και τον Abel Martínez, του Κόμματος Απελευθέρωσης της Δομινικανής Δημοκρατίας (PLD), τους οποίους οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις τοποθετούν πολύ κάτω από τον σημερινό αρχηγό του κράτους.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Abinader ένα ευρύ πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, αλλά ορισμένοι προτείνουν ότι ένας δεύτερος γύρος θα είναι απαραίτητος τον Ιούνιο.

Μετά από οκτώ ώρες ψηφοφορίας, η ηγεσία του PRM τόνισε την «ευγένεια» και την «υψηλή συμμετοχή» στις προκριματικές εκλογές, στις οποίες ανέμενε να συμμετάσχουν περίπου 300.000 μέλη, σχεδόν το 10% του μητρώου της, αριθμός που τουλάχιστον έχει διπλασιάστηκε σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η ΚΕΕ.

Εκτός από την προεδρική υποψηφιότητα, το PRM επέλεξε αυτήν την Κυριακή τους υποψήφιους δήμαρχους των δήμων Santo Domingo Oeste και Santo Domingo Este, δύο από τους κυριότερους της χώρας, καθώς και όλους τους υποψηφίους του για τα δημοτικά διαμερίσματα, δημοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της ερχόμενης 18ης Φεβρουαρίου.

Τα κόμματα πρέπει επίσης να επιλέξουν υποψηφίους για γερουσιαστές και βουλευτές για τις εκλογές του Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εκλεγεί, ενώ οι υπόλοιποι θα καθοριστούν αυτόν τον μήνα με άλλες εγκεκριμένες μεθόδους, όπως δημοσκοπήσεις και άμεσες διακηρύξεις.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More