Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λωρίδα της Γάζας: Πώς έγινε η «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου»

Η Χαμάς (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης στα αραβικά) δεν αποτελεί μόνο ένα ένοπλο σουνιτικό ισλαμικό κίνημα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά είναι και ένα από τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Παλαιστίνης.

Ιδρύθηκε το 1987 από τον Αχμέντ Γιασίν ως το πολιτικό σκέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους όμως αργότερα αποχώρησε.

Η οργάνωση δεν αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ και αγωνίζεται να επιβάλλει μια ισλαμιστική κοινωνία σε όλη την επικράτεια της Παλαιστίνης. Από τη στιγμή της ίδρυσής της αντιτίθεται στο λαϊκό χαρακτήρα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία από το 1974 αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια παλαιστινιακή παράκτια περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο, μήκους 41 χλμ. και πλάτους από 6 έως 12 χλμ. Με πληθυσμό γύρω στα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.

This is a locator map of Israel and the Palestinian Territories. (AP Photo)

Το Ισραήλ είχε καταλάβει τη Γάζα κατά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, η οποία τότε βρισκόταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο. Όταν υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο το 1993 και δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ισραήλ ουσιαστικά αποσύρθηκε από την περιοχή, αφήνοντας πίσω μόνο κάποιους λίγους οικισμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τελικά, το 2005 η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν αποφάσισε την πλήρη απόσυρση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, εγκαταλείποντας τους οικισμούς που είχαν απομείνει και μετακινώντας τους Ισραηλινούς κατοίκους τους στην ενδοχώρα. Μάλιστα, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου που ήταν τότε υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Σαρόν είχε παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το 2006 διενεργήθηκαν εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με τη Χαμάς να επικρατεί συγκεντρώνοντας το 44% των ψήφων, ενώ η άλλη μεγάλη παράταξη, η Φατάχ του ιστορικού ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ πήρε το 41%.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής αρνούμενος να αναγνωρίσει το ισραηλινό κράτος. Τελικά η κυβέρνηση της Χαμάς έπεσε μετά από διεθνείς πιέσεις και κυρώσεις για να ακολουθήσει μια ανοιχτή και ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

Οι πολιτοφυλακές της Χαμάς επιβλήθηκαν τελικά και πήραν υπό τον έλεγχό τους τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώνοντας επιπλέον τη ρήξη τους με την Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης και την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς.

Από τότε δεν έχουν διεξαχθεί άλλη φορά εκλογές ούτε στη Δυτική Όχθη, ούτε στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και ο Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να θεωρείται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, η θητεία του τυπικά έχει λήξει από το 2009.

Το Ισραήλ προχώρησε σε αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από ξηρά, αέρα και θάλασσα το 2007, μετά την επικράτηση της Χαμάς στην περιοχή. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξέρχονται και να εισέρχονται ελεύθερα στη Γάζα, ενώ σε αυστηρό έλεγχο υπόκεινται και τα αγαθά και οι υπηρεσίες. Το 2020 ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη Μάικλ Λινκ κατήγγειλε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι μια συλλογική τιμωρία, η οποία αποτελεί έγκλημα πολέμου. «Το Ισραήλ δικαιολογεί την επιβολή αποκλεισμού στη Γάζα ως μέθοδο για να περιοριστεί η δράση της Χαμάς και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας, όμως στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι η καταστροφή της οικονομίας της Γάζας, προκαλώντας αμέτρητα δεινά στα δύο εκατομμύρια κατοίκους» σημειώνει ο κ. Λινκ. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και εξέχουσες προσωπικότητες σε όλον τον κόσμο έχουν χαρακτηρίσει τη Λωρίδα της Γάζας ως τη «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου».

Πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί, το 62% του πληθυσμού στη Γάζα χρειαζόταν επισιτιστική βοήθεια, οι διακοπές ρεύματος έφταναν και τις 11 ώρες την ημέρα, το 78% του τρεχούμενου νερού δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους και η ανεργία ήταν εκτοξευμένη στο 46%.

Map shows the Gaza Strip and its estimated number of destroyed structures based on satellite analysis of the region performed by the United Nations as of May 20. Israeli airstrikes, which began on May 10, have left the Palestinian territory in state of devastation

Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, οι δείκτες αυτοί ασφαλώς θα επιδεινωθούν περισσότερο, ενώ ο αριθμός των άστεγων και εκτοπισμένων έχει ξεπεράσει πλέον τους 200.000 και συνεχίζει να αυξάνεται γεωμετρικά.      

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More