Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ. Αυγενάκης: “Η αλιεία δεν είναι το αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής”

Τη διοργάνωση πανελλαδικού συνεδρίου για τα προβλήματα και το μέλλον του κλάδου της αλιείας, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα γίνει για πρώτη φορά οργανωμένα και θα πραγματοποιηθεί εντός του 2024.

«Ο κλάδος της αλιείας δεν είναι αποπαίδι της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη» ανέφερε ο υπουργός στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Συλλόγων Αλιεών στην Καλαμαριά. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας που ξεκίνησε χθες ο κ. Αυγενάκης στην Κεντρική Μακεδονία, συνοδευόμενος από όλο το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τάχθηκε επίσης υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από τους αλιείς να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο μετά την παροχή σχετικής άδειας, ώστε να προστατεύεται το επάγγελμα των παράκτιων αλιέων.

Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ με τους αλιείες, τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν τη μετάκληση εργατών- ψαράδων από τρίτες χώρες, καθώς και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την εισβολή του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες, ζήτημα που θα θέσει ο υπουργός στην ΕΕ, όπου θα επιδιώξει συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου, ώστε να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε και η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης του δήμου Καλαμαριάς, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του ΥΠΑΑΤ. «Το έργο θα δώσει ανάσα στους ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν πλέον το δικό τους “σπίτι”, ενώ θα συνδράμει σημαντικά και στην τοπική ανάπτυξη» είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, αναφερόμενος στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη.

ΑΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More