Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ. Αυγενάκης στο Πρώτο: Είμαστε δίπλα στους Θεσσαλούς – Η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής την Παρασκευή το αργότερο (audio)

«Η κυβέρνηση, η Πολιτεία, το κράτος είναι δίπλα στους Θεσσαλούς, δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν. Δεν θα φύγουμε από εδώ. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού, εάν δεν μπει σε κανονικότητα αυτός ο τόπος. Θα μπει, είναι στο δικό μας χέρι. Υπάρχει πόνος, στεναχώρια, υπάρχει και ελπίδα. Θα το παλέψουμε» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αναμένεται να υπάρχει την Παρασκευή, ίσως και την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με τον Υπουργό, όταν ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε, η επεξεργασία της δεύτερης σειράς υλικού που φτάνει από τον δορυφόρο Κοπέρνικο, για να γίνει μια επεξεργασία με τις αρχικές φωτογραφίες, ώστε να μπορέσει να οριοθετηθεί η περιοχή που έχει υποστεί ζημιές.

«Θα μπορέσουμε να έχουμε δηλαδή μια ακρίβεια της τάξεως του 80% τουλάχιστον. Ακρίβεια, θα έχουμε όταν ολοκληρώσουν τα συνεργεία μας τις καταγραφές» προσέθεσε. «Θέλουμε να έχουμε ένα πρώτο υλικό, γιατί η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ακούγεται δεξιά και αριστερά» σημείωσε, εξηγώντας ότι βάσει αυτών των στοιχείων θα γίνουν πολύ πιο συντονισμένες ενέργειες και προς την κοινότητα για χρηματοδοτήσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση ως προς το ύψος των αποζημιώσεων, ο κ. Αυγενάκης, δήλωσε «όποιος μιλήσει αυτή τη στιγμή για ύψος χωρίς να έχει ακριβή στοιχεία, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επιπόλαιος».

«Για την καταγραφή της ζημιάς, επειδή δεν φτάνουν τα στελέχη που εμείς έχουμε στον ΕΛΓΑ στα τοπικά μας τμήματα, ούτε είναι εύκολο να μεταφέρουμε από δεξιά και προς τα από τα άλλα σημεία, ήδη με απόφαση που χτες ανακοινώσαμε, προσλαμβάνουμε 86 στελέχη, γεωτεχνικούς επιστήμονες, στελέχη των τοπικών γεωτεχνικών τμημάτων για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο έργο μας, που είναι ντόπιοι, γεωτεχνικοί επιστήμονες, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Άρα θα τρέξουμε πολύ γρήγορα» συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των δηλώσεων αγροτών, για ζημιές στη ζωική ή φυτική παραγωγή που άρχισε να δέχεται το υπουργείο από την προηγούμενη εβδομάδα ήδη, θα δοθούν σήμερα στην απογευματινή ενημέρωση, ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

«Δηλώσεις σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, ζημιά σε ζωική ή φυτική παραγωγή γίνονται άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση. Τώρα, σαφώς πρώτη προτεραιότητα για τον κάθε πικραμένο, ταλαιπωρημένο, στεναχωρημένο άνθρωπο, αγρότη, κτηνοτρόφο είναι να βρει την περπατησιά του, να δει ότι η οικογένειά του είναι εντάξει, τα φιλικά του πρόσωπα. Αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα και το καταλαβαίνουμε. Εμείς, θέλοντας να αποβάλουμε το άγχος που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια ημερομηνία, μια στενή υπηρεσιακή γραφειοκρατική διαδικασία, πρώτον σε ό, τι αφορά τη συγκέντρωση, μεταφορά, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, είπαμε ότι μην περιμένετε να έρθει εκτιμητής. Προς Θεού, προχωρήστε αμέσως στα βήματα που έχει υποδείξει η Υγειονομική Υπηρεσία και η Περιφέρεια με την αρμόδια Αντιπεριφέρεια που έχει την επίβλεψη γι’ αυτή τη διαδικασία. Δηλώστε στη συνέχεια ό,τι έχετε χάσει από το ζωικό σας κεφάλαιο και εμείς θα αποζημιώσουμε. Δεν θα έρθει εκτιμητής γιατί προέχει αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση ενός πιθανού υγειονομικού προβλήματος που μπορεί να ξεσπάσει αν δεν είμαστε γρήγοροι» τόνισε ο Υπουργός.

Ήδη λοιπόν ο αριθμός των δηλώσεων που έχει υπάρξει προς τον ΕΛΓΑ είναι εξαιρετικά μεγάλος, σημείωσε, ενώ από τα στοιχεία που είχε το υπουργείο έως και χθες νωρίς το απόγευμα, αιγοπρόβατα έχουν δηλωθεί πάνω από περίπου 40.000 νεκρά, εκ των οποίων, περίπου τα μισά, τα οποία βρίσκονταν σε προσβάσιμες μονάδες έχουν ήδη μεταφερθεί σε χώρους αντίστοιχους είτε για ταφή είτε για καύση και 8.000 χοίροι και αυτά τα στοιχεία είναι μόνο από τον Θεσσαλικό κάμπο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας και της ανησυχία που εκφράζεται για ανατιμήσεις εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που άφησε η κακοκαιρία, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε «πριν μιλήσουμε για τιμές και για νούμερα, θα μου επιτρέψετε να μιλήσουμε για τιμές και για νούμερα και για ποσά και για δυνατότητες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των άμεσων ζημιών. Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό προέχει. Μετά, εκ των πραγμάτων, είναι ζήτημα το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε». «Το μετά δεν είναι αόριστο, δεν πάει στο αόριστο μέλλον. Αλλά αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα ήταν να καταφέρουμε να γίνουν οι όποιοι απεγκλωβισμοί είχαν μείνει, να μην έχουμε ζητήματα με αγνοούμενους, να ανοίξουμε τις πλατφόρμες ώστε σιγά σιγά ο κόσμος να μπορεί να κάνει τις αιτήσεις του» προσέθεσε.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανταποκρίθηκε στο ελληνική αίτημα για έμπρακτη στήριξη

«Την ίδια στιγμή, μόλις χθες το πρωί ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Οικονομικών και από τον υπουργό Υποδομών και από μένα, ως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και από τον υφυπουργό Οικονομικών, τον κύριο Πετραλιά, ήμασταν στο Στρασβούργο, όπου εκεί ξεδίπλωσε μια σειρά επιχειρημάτων πολύ ισχυρών και ζήτησε την άμεση και ισχυρή συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. Ανταποκρίθηκε, η αλήθεια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μεγάλη δοκιμασία που έχει υποστεί η χώρα μας από τις φυσικές καταστροφές. Στόχος, όπως είπε χθες ως πρωθυπουργός, είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να μείνουν ανενεργά ή αναξιοποίητα ή τέλος πάντων να απορροφήσουμε εκ του μηδενός για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες εκπλήρωσης των άλλων ζητημάτων».

«Σε ό, τι αφορά τις αποζημιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή, μέσω του ΕΛΓΑ, που αφορά την παραγωγή, θα είμαστε σε θέση να σας πούμε πότε θα ξεκινήσουν να δίνονται τα χρήματα αυτά, ίσως και μέσα στη μέρα ανάλογα τον αριθμό των δηλώσεων. Σε ό, τι αφορά την arogi, που δηλώνονται τα πάντα, δηλαδή ένα κατεστραμμένο σπίτι, κατεστραμμένη επιχείρηση, οικοσκευή, έναν αγρότη που έχασε το τρακτέρ του, τον εξοπλισμό του, έχουμε ένα κτηνοτρόφο που καταστράφηκε η μονάδα του, μαζί και τα αρδευτικά μηχανήματα ή τα σιλό, μια γεώτρηση η οποία καταστράφηκε νόμιμη, άρα ο εξοπλισμός καταστράφηκε, η πλατφόρμα της Αρωγής έχει ανοίξει από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και λειτουργεί κανονικότατα μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε 2.500 περίπου οριστικές αιτήσεις για τους τρεις νομούς Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ σήμερα ανοίγει και για τη Λάρισα και για τη Φθιώτιδα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια για να δουν αν και κατά πόσο είναι κατοικήσιμα ή όχι, για να γνωρίζουν και οι ιδιοκτήτες τι θα κάνουν. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε επιχειρήσεις από τις επιτροπές κρατικής αρωγής. Έχουμε περίπου 3.000 αιτήσεις και έχουν γίνει πάνω από 600 αυτοψίες, ενώ υπάρχουν κλιμάκια από στελέχη του υπουργείου και της κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και της ΑΑΔΕ που εργάζονται πολύ με πολύ εντατικούς ρυθμούς και θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για αυτό, που προχωρούν στην αυτοποιημένη διαδικασία. Έχουμε πλέον μια κοινή πλατφόρμα» ανέφερε ο Υπουργός.

«Έχουμε ήδη και έκτακτη χρηματοδότηση 11 εκατομμυρίων του υπουργείου Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ της Θεσσαλίας, ενώ μέχρι αυτή την ώρα που συζητάμε έχει δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση περίπου 52 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών» συμπλήρωσε.

Ως προς την προσβασιμότητα στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι εργάζονται εντατικά όλα τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων, της Περιφέρειας αλλά και αρκετοί ιδιώτες οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν, επιστρατεύτηκαν και συνδράμουν σε αυτό το πολύ δύσκολο έργο, ενώ η στάθμη του νερού διαρκώς μειώνεται.

«Θα ξέρω σε λίγη ώρα αν σήμερα, αύριο θα μπορεί να δοθεί και σε κυκλοφορία η εθνική οδός ώστε να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση Αθηνών Θεσσαλονίκης έτσι ώστε  να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τις εγκαταστάσεις της ΒΙΠΕ Λαρίσης για την εναπόθεση νεκρών ζώων. Αυτό θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Θα μας απεγκλωβίσει από μια μεγάλη δυσκολία διότι αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει εγκατάσταση δεν υπάρχει πρόσβαση, οπότε αυτό μας δυσκόλευε» επισήμανε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, κυρίως στο κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων και στο πώς αξιοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι πόροι αλλά και στη διαχείριση της καταστροφής όσο αφορά στην ετοιμότητα της κυβέρνησης ούτως ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε τα εξής.

Fakenews ότι χρειάζονται 5 χρόνια για να καλλιεργηθεί ξανά η γη

«Δεν έχουν καθόλου δίκαιο και λυπάμαι, δεν θα μπω σε αυτή την κουβέντα αυτή την ώρα, το θεωρώ και λίγο λάθος να χάνουμε ενέργεια και χρόνο από την ουσία που για μας πρώτη προτεραιότητα είναι αυτή τη στιγμή όπως είπα, η συγκέντρωση, μεταφορά, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, η αξιοποίηση των μηχανισμών καταγραφής των ζημιών, οι πρώτες αποζημιώσεις, η ενεργοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων από την κοινότητα, η στήριξη με κάθε τρόπο των ανθρώπων που έχουν πληγεί και είναι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν πληγεί. Αυτή είναι προτεραιότητα και κυρίως να τους προστατεύσουμε και από όλα αυτά τα fakenews που ακούγονται. Δηλαδή, άκουγα προ ημερών κάτι που αφορά το αντικείμενό μας ότι η γη έχει υποστεί τέτοιο σοκ που για να ξαναπάρει μπροστά και να καλλιεργήσει θα περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Το ακούω και παθαίνω σοκ. Φώναξα λοιπόν τους επιστήμονες τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου, που έχουν αυτή την εξειδίκευση, που έχουν ινστιτούτα, που κάνουν μελέτες, έρευνες εδαφολογικές και γίνονται αυτή την ώρα παρεμπιπτόντως στο Θεσσαλικό κάμπο από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, από κινητά συνεργεία και μελέτες εδαφολογικές αλλά και μελέτες για το νερό, έρευνες για το νερό άρδευσης πάντοτε και σας πληροφορώ ότι καμία σχέση με αυτά τα fakenews η άποψη των επιστημόνων».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More