Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ.Δ. Κονγκό: Ποινή θανάτου για αξιωματικό του στρατού και κάθειρξη 10 ετών σε άλλους τρείς  για το μακελειό στη Γκόμα 

Αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων καταδικάστηκε σε θάνατο, άλλοι τρεις στρατιωτικοί να εκτίσουν ποινές κάθειρξης δέκα ετών και δύο αθωώθηκαν χθες Δευτέρα από τη στρατιωτική δικαιοσύνη για την επιχείρηση καταστολής διαδήλωσης με απολογισμό πάνω από πενήντα νεκρούς την 30ή Αυγούστου στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Οι συνήγοροι που ζητούσαν την αθώωση των καταδικασθέντων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας δεν ζήτησε να επιβληθεί η ποινή του θανάτου, αλλά ισόβια κάθειρξη στον βασικό κατηγορούμενο, τον συνταγματάρχη Μάικ Μικόμπε. Το δικαστήριο όμως του επέβαλε την εσχάτη των ποινών, χωρίς πάντως να τον κρίνει ένοχο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αλλά για «φόνους».

Από την 5η Σεπτεμβρίου, οι έξι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους δυο ανώτεροι αξιωματικοί, της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, δικάζονταν για την πολυαίμακτη επιχείρηση που εξαπέλυσαν εναντίον θρησκευτικής σέκτας, εξαιτίας του καλέσματός της σε διαδήλωση εναντίον της παρουσίας δυνάμεων του ΟΗΕ, περιφερειακής δύναμης της ανατολικής Αφρικής και διεθνών ΜΚΟ.

Η επιχείρηση, ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των θυμάτων της οποίας κάνει λόγο για 57 νεκρούς πολίτες, αύξησε ξανά κατακόρυφα την ένταση στην Γκόμα, στην καρδιά περιοχής όπου μαίνεται η βία ένοπλων ομάδων και ανταρτών.

Ωστόσο, η δίκη δεν έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τις περιστάσεις του μακελειού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Καζάντι είχε δηλώσει πως η Ρεπουμπλικανική Φρουρά επενέβη αφού λιντσαρίστηκε αστυνομικός από πιστούς της σέκτας.

Όμως αντιθέτως μάρτυρες, ανάμεσά τους δυο συνταγματάρχες, κατέθεσαν στη δίκη πως η επιχείρηση εξαπολύθηκε προτού σκοτωθεί ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, πριν από τη σφαγή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον στρατό και τους πιστούς πήγαιναν καλά, όμως εν μέσω των συνομιλιών στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον αφοπλισμένων πολιτών.

Το βασικό ερώτημα παραμένει αν ο συνταγματάρχης Μικόμπε, έδωσε ή όχι διαταγή στους άνδρες του να ανοίξουν πυρ, κι αν ακολούθησε διαταγές ανωτέρου του ή αποφάσισε μόνος του. Ο ίδιος  υποστήριξε πως  παραπλανήθηκε από  υπηρεσιακή διαταγή που παρουσίαζε τους πιστούς της σέκτας ως «βοηθητικούς» των ανταρτών του M23 και του στρατού της Ρουάντας που έχουν κυριεύσει την επαρχία.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More