Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ. Κουσούλης στην ΕΡΤ: Γιατί ξέσπασε αντιπαράθεση στη Βουλή για την επιστολική – «Υποχρεωτικό συστατικό της δημοκρατίας η διαλογική συνύπαρξη»

Ο πολιτικός επιστήμονας, Λευτέρης Κουσούλης μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ με αφορμή τις πολιτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βουλή σχετικέ με τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

«Η πολιτική είναι η πιο σημαντική λειτουργία που υπάρχει σε μια κοινωνία και η κυβέρνηση που εκλέγεται δεν έχει κυρίως την ευθύνη να διαχειριστεί τα ζητήματα, όσο την ευθύνη της πολιτικής διεύθυνσης της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει οπωσδήποτε ότι χρειάζεται ένας διάλογος. Και επειδή ζούμε σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, δεν υπάρχει δηλαδή μια εξουσία απολύτως κυριαρχική, αλλά υπάρχουν και κόμματα, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που εκφράζουν άλλες απόψεις και γνώμες», είπε αρχικά ο κ. Κουσούλης.

Πρόσθεσε ότι: «Είναι υποχρεωτικό συστατικό της δημοκρατίας η διαλογική συνύπαρξη, στο βαθμό που αυτός που είναι φορέας της εξουσίας και είναι συγκυριακά φορέας της εξουσίας, αγνοεί αυτό το θεμελιώδες παράδειγμα, για παράδειγμα χειρίζεται το θέμα της επιστολικής ψήφου, που είναι ένα ενδιαφέρον ζήτημα, με ένα τέχνασμα και έναν αιφνιδιασμό, στην πραγματικότητα δεν σέβεται την αναγκαία αμοιβαιότητα που ενυπάρχει μέσα στο δημοκρατικό διάλογο. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών και για όλα τα ζητήματα ουσιαστικά. Υποχωρεί καμιά φορά ο διάλογος και έχουμε πρακτικές και λόγο κυριαρχίας».

Σχετικά με το πόσο πρέπει να ακούει την κοινωνία μια κυβέρνηση για την πολιτική που θα ασκήσει, ο κ. Κουσούλης πως: «δεν μπορεί μια κυβέρνηση να πάει εναντίον του κοινωνικού σώματος σε κάθε περίπτωση και για κάθε θέμα, εάν πράγματι με σαφήνεια το κοινωνικό σώμα είναι απέναντι σε αυτό».

Ο κ. Κουσούλης εξήγησε μεταξύ άλλων, γιατί υπάρχει αυτή η αδυναμία να συμφωνήσουν τα κόμματα για θέματα που μπορεί να «πάνε ένα βήμα παρακάτω» την κοινωνία. «Στο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, έχουμε σαν χώρα μια αδυναμία κατανόησης ότι ο διάλογος είναι το συστατικό στοιχείο αυτής της συνύπαρξης. Και επειδή δεν έχει εσωτερικευθεί αυτό από τα κόμματα και τους πολιτικούς συντελεστές, παρατηρούμε και μέσα στα κόμματα να υπάρχει μια κυριαρχία».

Σχετικά με την αποχή των βουλευτών τόνισε ότι: «Η εκδοχή ότι μπορεί ένας βουλευτής να επιλέξει την αποχή, ιδιαίτερα επειδή πρόκειται, για ένα σημαντικό θέμα, αυτό συνοδεύεται από μια αντίφαση. Εάν το θέμα είναι σημαντικό, το αντίθετο θα πρέπει να κάνει ο αντιπρόσωπος να πάει στη Βουλή και να εκφράσει τη γνώμη του και όχι να απέχει».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More