Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λ. Τσούκαλης στο Πρώτο: Η κατάσταση στη Γάζα ξεπερνάει τα όρια της ανθρωπιστικής τραγωδίας – Το πεπόνι και το μαχαίρι το κρατάνε οι ΗΠΑ (audio)

 «Ότι χρηματοδοτούσε τη Χαμάς ήταν γνωστό ευρύτερα, τουλάχιστον το ακούγαμε, όσοι ασχολούνται με την περιοχή αλλά βεβαίως παίρνει άλλη διάσταση όταν βγαίνει ο επίσημος εκπρόσωπος, ο Ευρωπαίος και λέει το ίδιο» τόνισε ο Καθηγητής, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχετικά με όσα επισήμανε σε ομιλία του προ ημερών ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

«Ο Μπορέλ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βρει αυτή την ευκαιρία, της τραγωδίας, για να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται και η αμερικανική κυβέρνηση» προσέθεσε ο κ. Τσούκαλης, ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την στάση των ΗΠΑ. «Όλοι ακούμε και δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό, ότι η αμερικανική κυβέρνηση, κυρίως μέσω του κ. Μπλίνκεν του υπουργού Εξωτερικών, ασκεί πιέσεις, κάνει όλες τις προσπάθειες που υπάρχουν για να συκρατήσει το Ισραήλ και να ωθήσει προς μια συμβιβαστική λύση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το ερώτημα είναι τι μέσα χρησιμοποιεί για να το κάνει, σημείωσε, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που στηρίζει το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. «Είναι η χώρα που προσφέρει βοήθεια και που προμηθεύει και όλα τα όπλα στο Ισραήλ. Άρα, αν θέλει να φτάσει στα άκρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέσα για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ που δεν ασκούν» τόνισε, κάνοντας λόγο για μετριοπαθείς πιέσεις, ασύμμετρες με αυτό το οποίο συμβαίνει στην περιοχή.

«Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος, δηλαδή ο οιονεί υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πάρει πλέον πολύ ενεργό θέση, παρεμβαίνει στο θέμα της Γάζας και για προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους. Δηλαδή, νομίζω κάθε άνθρωπος που έχει στοιχειώδη ευαισθησία δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από αυτό που συμβαίνει καθημερινά, αυτή την καταστροφή την απόλυτη που συμβαίνει και την οποία καταδικάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και πολλές οργανώσεις εντός του Ισραήλ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει φόβος για διάχυσης της έντασης, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ενώ μίλησε για μια εκρηκτική κατάσταση σε όλη την περιοχή. «Υπάρχουν συνεχείς εκρήξεις, ακόμα δεν έχουμε ολική ανάφλεξη» τόνισε.

Αναφερόμενος στο τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για μια κατάσταση «φρικτή».
«Μετράμε ήδη, κατά τα επίσημα ανακοινωθέντα, τουλάχιστον 25.000 νεκρούς, οι οποίοι προστίθενται στους νεκρούς, χίλιους τόσους από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία συνεχίζεται. Είναι και πάρα πολλοί τραυματίες, είναι αυτοί οι οποίοι θα πεθάνουν στο μέλλον από ασιτία, από ασθένειες, διότι η κατάσταση στη Γάζα ξεπερνάει τα όρια της ανθρωπιστικής τραγωδίας και δεν υπάρχει ορατό το τέλος. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα αυξάνονται και από την ευρωπαϊκή πλευρά για να σταματήσει το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο, να υπάρξει μία εκεχειρία που θα ανοίξει το δρόμο πιθανόν και στην απελευθέρωση των ομήρων των Ισραηλινών που κρατά η Χαμάς. Αλλά η ισραηλινή πλευρά φαίνεται ότι είναι άκαμπτη και θέλει να προχωρήσει. Ομολογώ ειλικρινά ότι δεν καταλαβαίνω, να προχωρήσει οδηγώντας προς πού. Αδυνατώ να καταλάβω πώς μπορεί να εξοντωθεί πλήρως μία οργάνωση που μετράει χιλιάδες μαχητές και η οποία έχει κάλυψη, αναγνώριση ευρύτερη στην παλαιστινιακή κοινότητα» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης. «Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι δεν συμφωνούν με τις ακρότητες, τις φρικαλεότητες που συχνά προκαλούν οι μαχητές της Χαμάς. Αλλά δεν είναι μόνο τρομοκρατική οργάνωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Παλαιστίνιοι, τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, με διαφορετικές συνθήκες, ζουν υπό καθεστώς ισραηλινής κατοχής εδώ και δεκαετίες. Ζούνε σε συνθήκες πολύ κακές, με καταπίεση και εξευτελισμό συνεχή, καθημερινό. Οι εποικισμοί των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη αυξάνονται μέρα με τη μέρα εδώ και χρόνια και άρα η Χαμάς είναι μια οργάνωση που έχει τρομοκρατικά στοιχεία και φρικτά, αλλά ταυτόχρονα για πολλούς Παλαιστίνιους είναι και μια οργάνωση που μάχεται εναντίον της ισραηλινής κατοχής. Και άρα αν αυτό που λέμε είναι αλήθεια, δεν καταλαβαίνω πώς θα τους εξοντώσει. Αυτή τη στιγμή, έχοντας σκοτώσει 25.000 ανθρώπους και έχοντας ξεριζώσει, ξεσπιτώσει σχεδόν δύο εκατομμύρια, φτιάχνει τους επόμενους μαχητές, της επόμενης γενιάς. Άρα, δεν καταλαβαίνω αυτή η εξόντωση πώς θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης.

Σημείωσε ακόμα, πως υπάρχουν πλέον δηλώσεις υπουργών της σημερινής κυβέρνησης του Ισραήλ, οι οποίες δεν απέχουν πολύ από δηλώσεις επιθυμίας εθνοκάθαρσης. «Αυτό είναι. Δηλαδή, το Ισραήλ είναι πλέον μια κοινωνία που είναι απόλυτα διχασμένη. Ένα κομμάτι της ισραηλινής κοινωνίας περιλαμβάνει ακροδεξιά στοιχεία, ακραίους εθνικιστές και θρησκόληπτους και πολλοί από αυτούς αντιπροσωπεύονται στη σημερινή κυβέρνηση στο Ισραήλ υπό τον κύριο Νετανιάχου. Υπάρχει όμως και ένα άλλο Ισραήλ, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό. Διαμαρτύρεται αλλά δεν ελέγχει την εξουσία σήμερα» ανέφερε ο Καθηγητής.

Τεράστιο έλλειμμα, υπογράμμισε, υπάρχει και στην πλευρά των Παλαιστινίων, καθώς όπως είπε, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει χάσει την αξιοπιστία της ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και λόγω διαφθοράς και λόγω του γεγονότος ότι για πολλούς Παλαιστίνιους, η Παλαιστινιακή Αρχή λειτουργεί ως όργανο της ισραηλινής κατοχής και δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία. «Αλλά δεν υπάρχει και τίποτα άλλο. Γιατί υπάρχει η Παλαιστινιακή Αρχή από τη μια, υπάρχει η Χαμάς από την άλλη και ταυτόχρονα υπάρχει και μια ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οποιαδήποτε λύση. Γι’ αυτό και έχει δίκιο και ο Μπορέλ αλλά και πολλοί άλλοι που λένε ότι η λύση των δύο κρατών, η λύση στο πρόβλημα Ισραήλ-Παλαιστίνης, μπορεί να επιβληθεί μόνον από έξω. Και ακριβώς το πεπόνι και το μαχαίρι, το βασικότερο το κρατάνε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη μπορεί να πιέσει, αλλά το μεγάλο μαχαίρι είναι μόνο στην Ουάσιγκτον» επισήμανε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More