Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Λέσβο – Δύο τα μέτωπα (video)

Αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε τον οικισμό των Βατερών, ο οποίος εκκενώθηκε.

Σήμερα (25/7) η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, συνεχίζει όμως το καταστροφικό έργο της σε δύο μέτωπα, με αναζωπυρώσεις λόγω αλλαγής στην φορά του ανέμου. Το ένα, πάνω από την κοινότητα Σταυρού και το δεύτερο κοντά στον οικισμό της Βρίσας, που είχε χτυπηθεί ασκληρά και από τον σεισμό του 2017. Και οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Περίπου 450 άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, με μέριμνα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στο μέτωπο του Σταυρού, οι αναζωπυρώσεις έθεσαν σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στόχος είναι να μην περάσει η φωτιά από την περιοχής Αγ. Κυριακής προς Αμπελικό. Το βράδι, σκληρή ήταν η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων πάνω από τον Σταυρό, όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο δεν επιτρέπει την πρόσβαση επίγειων δυνάμεων.

Υπάρχει αναζωπύρωση και πάνω από την περιοχή της Βρίσας. Επίγειες δυνάμεις και μηχανήματα του Δήμου και του Στρατού, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στον οικισμό.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Στα Βατερά το Σάββατο, η φωτιά έφτασε μέχρι την θάλασσα. Κάηκαν σπίτια μέσα στον οικισμό ενώ υπολογίζεται πως κάηκαν συνολικά 20.000 σρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Έξι οικίες έχουν καταστραφεί, είκοσι έχουν υποστεί ζημιές.

Με σκάφη του Λιμενικού Σώματος απεγκλωβίστηκαν το Σάββατο εννέα άτομα από την ακτή των Βατερών και συγκεκριμένα τέσσερις αλλοδαποί και πέντε Έλληνες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου. Μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More