Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάχη με το αλκοόλ και την κατάθλιψη δίνει ο χρυσός Ολυμπιονίκης Άνταμ Πίτι: «Τα χρυσά μετάλλια δεν με βοηθούν, ακούω φωνές στο κεφάλι μου»

Ο τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης της Μεγάλης Βρετανίας Άνταμ Πίτι με δήλωσή του ομολογεί ότι τα χρυσά μετάλλια δεν λύνουν τα προβλήματά του.

Ο Πίτι έχει μιλήσει στο παρελθόν για περιόδους κατάθλιψης και προβλήματα με το αλκοόλ και πρόσφατα δήλωσε ότι βρισκόταν σε μια “αυτοκαταστροφική πορεία“.

Αποσύρθηκε από το Βρετανικό Πρωτάθλημα του Απριλίου, επικαλούμενος προβλήματα ψυχικής υγείας.

“Ένας καλός μου φίλος είπε ότι ένα χρυσό μετάλλιο είναι το πιο κρύο πράγμα που θα φορέσεις ποτέ”, δήλωσε ο Peaty στο BBC Breakfast.

“Είναι το πιο ψυχρό πράγμα γιατί νομίζεις ότι θα λύσει όλα σου τα προβλήματα. Δεν θα το κάνει”.

Ο Πίτι, ο οποίος εξακολουθεί να σκοπεύει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Παρίσι, δήλωσε ότι η κατάθλιψη και τα προβλήματά του με το αλκοόλ επιδεινώθηκαν πέρυσι, καθώς πάλευε με τον τραυματισμό, τα κίνητρα και την κατάρρευση της σχέσης του με τη μητέρα του μικρού του γιου.

Διαγνώστηκε επίσης με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

“Έκανα ένα διάλειμμα γιατί ήμουν σε αυτή την ατελείωτη αναζήτηση ενός χρυσού μεταλλίου ή ενός παγκόσμιου ρεκόρ και κοίταξα στο μέλλον και είπα “Εντάξει, αν το πετύχω αυτό η ζωή μου θα φτιαχτεί ή θα βελτιωθεί;”. Όχι”, δήλωσε ο Πίτι.

“Οπότε αφιερώστε τώρα χρόνο για να σκεφτείτε πραγματικά ποιοί είστε, τι θέλετε από τη ζωή και μετά πάρτε το χρυσό μετάλλιο.

“Ελπίζω ότι όταν φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είμαι με πολύ καλή ψυχολογία, πολύ ευγνώμων και κυρίως ευτυχισμένος”.

Ο Peaty κυριαρχεί στα αγωνίσματα του πρόσθιο για σχεδόν μια δεκαετία, υπερασπιζόμενος με επιτυχία τον τίτλο του στα 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, έχοντας νωρίτερα την ίδια χρονιά κάνει ρεκόρ 20 ταχύτερων χρόνων στην ιστορία στην απόσταση.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει επίσης κερδίσει οκτώ χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 17 χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τέσσερα χρυσά σε Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

Παρά τις επιτυχίες και το παγκόσμιο ρεκόρ του που είναι σχεδόν ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο πιο γρήγορο από ό,τι έχει κολυμπήσει ποτέ κανείς άλλος, ο Peaty λέει ότι ακούει φωνές στο κεφάλι του που τον κάνουν συχνά να αμφιβάλλει για τις κολυμβητικές του ικανότητες.

Ερωτηθείς τι λένε οι φωνές, ο Peaty είπε: “Αν έβγαινα σε έναν αγώνα, μερικές φορές θα ήταν “δεν σου αξίζει αυτό”, παρόλο που έχω κάνει επτά, οκτώ, δέκα χρόνια, μια δεκαετία δουλειάς.

“Μερικές φορές θα ήταν μια φωνή αυτοαμφισβήτησης, και νομίζω ότι αυτό είναι φυσικό, επειδή είναι ο εγκέφαλός σας που προσπαθεί να προστατευτεί”.

Ο Πίτι έχασε το χρυσό μετάλλιο της Κοινοπολιτείας στα 100μ. πρόσθιο στο Μπέρμιγχαμ πέρυσι, τερματίζοντας τέταρτος πίσω από τον James Wilby, αφού υπέστη κάταγμα στο πόδι κατά την προετοιμασία.

“Ως αθλητές οι εγκέφαλοί μας είναι λίγο διαφορετικά συνδεδεμένοι, κυνηγάμε συνεχώς την ανταμοιβή και αν μπορούμε να δούμε αυτή την ανταμοιβή θα εργαστούμε εξαιρετικά σκληρά για αυτή την ανταμοιβή”, δήλωσε ο Πίτι.

“Έτσι είναι το ίδιο και στη ζωή σας και πώς γεμίζετε αυτό το κενό, ειδικά όταν είστε τραυματίες ή εκτός σεζόν, ψάχνετε συνεχώς για μια κορυφή ή μια ανταμοιβή και πολλοί αθλητές παλεύουν με το αλκοόλ.

“Για μένα ήταν κάτι που συνεχώς κυνηγούσα και συνεχώς έκανα και έλεγα “δεν το θέλω αυτό στη ζωή μου, δεν θέλω πραγματικά να το κάνω αυτό όλη την ώρα””.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More