Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάχουτσικ, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ύψος: «Όταν βλέπω Ρώσους αθλητές βλέπω κάθε πόλη στην Ουκρανία να καταστρέφεται»

Κάποια στιγμή πέρυσι, η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ ορκίστηκε να σταματήσει να διαβάζει τις ειδήσεις πριν από τους αγώνες, καθώς οι ιστορίες και οι εικόνες της αιματοχυσίας στην πατρίδα της, την Ουκρανία, την έκαναν να νιώθει τόσο άσχημα.

Μια από τις κορυφαίες άλτριες του κόσμου, η Μαχούτσικ ήξερε ότι απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση για να εκτελέσει τέλεια την εκκίνηση, την απογείωση και το άλμα με το κοντάρι, αλλά το μυαλό της εξακολουθούσε να στρέφεται στην οδυνηρή κατάσταση που επικρατούσε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην πατρίδα της.

Ίσως αυτό να είναι φυσικό όταν η χώρα σου βρίσκεται σε πόλεμο και νέες πυραυλικές επιθέσεις εκτοξεύονται σε τακτική βάση – μερικές μάλιστα κατευθύνονται σε τετράγωνα της γενέτειράς σου.

“Είναι πρόκληση για μένα να αγωνίζομαι αφού διαβάζω τις ειδήσεις για τους πυραύλους που στέλνονται σε αμάχους”, λέει ο Mahuchikh στο CNN Sport. “Σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι πέθαναν, πόσα σπίτια ανθρώπων καταστράφηκαν. Είναι δύσκολο”.

Αυτή η στρατηγική – να προσπαθεί να αποκλείσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν αγωνιστεί – αποδείχθηκε αποτελεσματική πέρυσι. Η Μαχούτσιχ κέρδισε τον πρώτο της τίτλο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Αύγουστο, και στη συνέχεια υπερασπίστηκε με επιτυχία τη νίκη της στον τελικό του Diamond League τον Σεπτέμβριο.

Όπως είναι κατανοητό, η αυτοπεποίθησή της είναι τώρα υψηλή για τους επόμενους μήνες. Αυτό περιλαμβάνει τους αγώνες Millrose Games στη Νέα Υόρκη αυτό το Σαββατοκύριακο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού χώρου στη Γλασκώβη τον Μάρτιο και στη συνέχεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Δεν είναι σίγουρη αν θα επιστρέψει στην Ουκρανία σε αυτό το διάστημα, αφού μετακινήθηκε μεταξύ διαφόρων βάσεων εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Λόγω του πολέμου, η περιπλάνηση έχει γίνει ένα κοινό θέμα στη ζωή της.

“Στην πραγματικότητα ζω σε μια βαλίτσα”, λέει η Μαχούτσικ, “γιατί με τα ταξίδια δεν έχουμε πατρίδα”.

Η οικογένειά της -η μητέρα και η αδελφή της- έχουν ενίοτε ακολουθήσει την 22χρονη όσο εκείνη βρίσκεται στο δρόμο, αλλά ο πατέρας της, όπως πολλοί Ουκρανοί, έχει μείνει στο σπίτι του στο Ντνίπρο. Αυτό αποτελεί συχνά πηγή ανησυχίας για τη Μαχούτσικ, ειδικά όταν οι ρωσικές επιθέσεις στοχεύουν την ανατολική πόλη.

“Ο πατέρας μου, είπε ότι, δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους, αυτή είναι η ζωή αυτή τη στιγμή, ζούμε με αυτόν τον τρόπο”, εξηγεί.

“Και συνεχίζουν τη ζωή τους. Ο πατέρας μου μερικές φορές λέει: “Ω, ξέρεις, αν έρθουν οι ρουκέτες, δεν πειράζει, είναι η ζωή μου, ίσως είναι ο Θεός που λέει ότι τελείωσε”. Κι εγώ λέω, ‘Ω, Θεέ μου, πατέρα, σε παρακαλώ – πήγαινε στο υπόγειο’”.

Το Ντνίπρο έχει δεχθεί αρκετές θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής, με τον ρωσικό στρατό να στοχεύει πολυκατοικίες και ιατρικές εγκαταστάσεις στην πόλη.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Τμήμα Εγκλημάτων Πολέμου της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι περίπου 10.749 άμαχοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και 15.599 είχαν τραυματιστεί.

Ωστόσο, ακόμη και ενώ οι μάχες μαίνονται, η Μαχούτσικ εξακολουθεί να νοσταλγεί την οικειότητα της επιστροφής στην πατρίδα της με την οικογένεια και τους φίλους της.

“Αν δεν ήμουν αθλήτρια σε διεθνές επίπεδο, νομίζω ότι θα ήμουν στην Ουκρανία”, λέει. “Αλλά έχω κάποιους στόχους και αγωνίζομαι για τη χώρα μου. Εκπροσωπώ την Ουκρανία σε αγώνες- είναι ο στόχος μου και η αποστολή μου, νομίζω”.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει αναζωογονήσει το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας της Μαχούτσικ. Έβαλε μπλε και κίτρινη σκιά ματιών – τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας – στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα και στηρίζει τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων για την αποστολή αναπηρικών αμαξιδίων σε ορφανά παιδιά με αναπηρία στην Ουκρανία.

Ελπίζει επίσης ότι η συμμετοχή της σε διοργανώσεις υψηλού προφίλ και η κατάκτηση χρυσών μεταλλίων θα της προσφέρει μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορεί να προβάλλει τη δεινή θέση της χώρας της.

“Αισθάνομαι ότι είμαι πρέσβειρα της Ουκρανίας και έχω αυτή τη δυνατότητα να εμπλέξω πολύ κόσμο σε αυτό το πρόβλημα που έχει τώρα ο ουκρανικός λαός”, λέει η Μαχούτσικ.

“Πολλές οικογένειες δέχονται πυραυλική επίθεση- πολλά παιδιά, δυστυχώς, έχασαν τους γονείς τους ή οι γονείς έχασαν τα παιδιά τους. Είναι τόσο λυπηρό και είναι τόσο λυπηρό ότι πολλοί αθλητές και προπονητές έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Αυτός είναι ο κύριος στόχος”.

Σύμφωνα με τον Vadim Guttsait, υπουργό αθλητισμού της Ουκρανίας και πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), περισσότεροι από 400 Ουκρανοί αθλητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, πιστεύει ο Μάχουτσικ, θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς αθλητές να προωθήσουν ένα μήνυμα ειρήνης, αν και ίσως αναπόφευκτα οι Αγώνες έχουν επίσης περιπλεχθεί με τη γεωπολιτική.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα αν οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, βασικό στρατιωτικό ορμητήριο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, θα μπορέσουν να αγωνιστούν, έχει γίνει σημείο ανάφλεξης.

Τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι οι αθλητές από τις δύο αυτές χώρες θα μπορούν να λάβουν μέρος ως ουδέτεροι στο Παρίσι, εφόσον πληρούν ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για παράδειγμα, μόνο μεμονωμένοι αθλητές, και όχι ομάδες, θα συμμετέχουν στους Αγώνες, ενώ οι αθλητές που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο ή είναι συμβεβλημένοι με τις στρατιωτικές υπηρεσίες της χώρας τους δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Ωστόσο, οι διεθνείς ομοσπονδίες έχουν τον πρώτο λόγο για το αν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, ο οργανισμός που διοικεί τον στίβο, έχει αποκλείσει τους Ρώσους και τους Λευκορώσους από τις διοργανώσεις “για το προβλέψιμο μέλλον”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν σε αγώνες στίβου στο Παρίσι, όπως έχουν τα πράγματα.

Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα: ορισμένοι, όπως το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να εμποδίζονται μεμονωμένοι αθλητές να αγωνίζονται με βάση το διαβατήριό τους, ενώ άλλοι, συγκεκριμένα μια ομάδα εκστρατείας που εκπροσωπεί Ουκρανούς αθλητές, υποστηρίζουν ότι η ρωσική συμμετοχή κάθε είδους ενισχύει μόνο τη “μηχανή προπαγάνδας” της χώρας.

Η Μάχουτσικ χαιρετίζει τη στάση του Παγκόσμιου Αθλητισμού, πιστεύοντας ότι οι ουδέτερες σημαίες είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος απόκρυψης της εθνικής ταυτότητας ενός αθλητή.

“Όταν βλέπω Ρώσους αθλητές … βλέπω κάθε πόλη που καταστράφηκε, κάθε ζωή που καταστράφηκε από τον ρωσικό λαό, από τη Ρωσική Ομοσπονδία”, λέει, προσθέτοντας ότι θα ήταν “δύσκολο” να αγωνιστεί εναντίον αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 200 αθλητές από την Ουκρανία έγραψαν επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας να απαγορευτεί στους Ρώσους και τους Λευκορώσους να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Ωστόσο, ούτε οι τοπικοί διοργανωτές ούτε η γαλλική κυβέρνηση έχουν δικαιοδοσία για το ποιος θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 έχουν τονίσει ότι η ευθύνη αυτή ανήκει στη ΔΟΕ και τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More