Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαδρίτη: Ολοκληρώνονται οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Με τις παρεμβάσεις Πέδρο Σάντσεθ , Γενς Στόλντενμπεργκ και – εξ αποστάσεως – Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ολοκληρώνονται σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της  68ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που αυτό το Σαββατοκύριακο ανέλυσε στη Μαδρίτη τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περίπου 300 εκπρόσωποι των 30 χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας και 20 συνεργάτες συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην ισπανική πρωτεύουσα, συμμετέχοντας σε πολλές επιτροπές.

Η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται σήμερα με τις παρεμβάσεις του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ , του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και τηλεματικά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θα μιλήσει επίσης η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη της Ουκρανίας, Olha Stefanishyna, η οποία θα τιμηθεί από τη Συνέλευση με το δεύτερο ετήσιο βραβείο «Γυναίκες για την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ είναι η διακοινοβουλευτική οργάνωση βουλευτών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και 18 άλλων συνδεδεμένων χωρών. Πρόκειται για φόρουμ κοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα ασφάλειας, πολιτικής και οικονομίας. Κύριος στόχος του είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των βουλευτών σχετικά με τις σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η διατλαντική συμμαχία.

Οι Ισπανοί υπουργοί που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η ειρήνη να επιστρέψει στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να τερματιστεί αυτός ο «επιθετικός πόλεμος» εναντίον της χώρας.

Ο επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων, José Manuel Albares, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των αξιών που στηρίζουν την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ισπανίας σε αυτές. Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, κατέστησε σαφές ότι «η Ισπανία θα συνεχίσει να είναι ένας σοβαρός, αυστηρός και υπεύθυνος σύμμαχος» και τόνισε ότι θα συμβάλει με «γενναιόδωρες» συνεισφορές και αυξήσεις στην Άμυνα και την ασφάλεια. Υπό αυτή την έννοια, η Robles εγγυήθηκε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να επενδύει στην Άμυνα για να εκπληρώσει τη δέσμευση της κυβέρνησης ώστε οι αμυντικές δαπάνες να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ της Ισπανίας το 2029.

Τέλος τόνισε ότι η Ισπανία θα στείλει νέες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία με υλικό για αντιαεροπορική άμυνα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More