Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαθητές από τη Σικελία, σπουδαστές από την Κορσική, Μαλτέζοι, Λιβανέζοι και Κύπριοι επισκέπτες στην ανατολική Χαλκιδική

Μαθητές από τη Σικελία και σπουδαστές από την Κορσική, καθώς και Μαλτέζους και Κύπριους επισκέπτες προσέλκυσε το τελευταίο διάστημα ο δήμος Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, έχοντας καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τουριστικές αγορές της Μεσογείου μέχρι πρότινος «κλειστές» για την περιοχή, μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «Πράσινα Μεσογειακά Νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο».

Αναλυτικότερα, στη Σικελία, όπου ως αρχικοί στόχοι τέθηκαν οι πόλεις Παλέρμο και Μεσσήνα, ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώθηκε θεματικά με αυτές, έχοντας ως κοινούς άξονες δραστηριότητας τον σχολικό τουρισμό και τον πολιτισμό. «Μέσα από απόλυτα τεχνοκρατικές διαδικασίες πέτυχε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την προσέλκυση μαθητικού τουρισμού από σικελικές περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας, προτείνοντας σε αυτές το πρόγραμμα με τίτλο “Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές”, που μεταξύ άλλων εστιάζει στη σχέση του Αριστοτέλη με το φιλόσοφο Δικαίαρχο τον Μεσσήνιο – τον πιο άριστο μαθητή του Έλληνα φιλόσοφου» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Κορσική, η δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Αζαξιό, μέσα από ένα εξωστρεφές πρόγραμμα ανταλλαγών μαθητών και σπουδαστών, φέρνει τον Δήμο Αριστοτέλη για πρώτη φορά σε επαφή με μια μεσογειακή γαλλική μεγαλούπολη και ένα μεγάλο μεσογειακό νησί, το βιοτικό, μορφωτικό, εισοδηματικό και κοινωνικό επίπεδο του οποίου είναι πολύ υψηλό σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης Μεσογείου. Τον Μάιο του 2025 το πρώτο κορσικανικό σχολείο ακολουθεί τα βήματα του Αριστοτέλη μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «γνωρίζω τη Μεσόγειο, γνωρίζω τη θαλάσσια γειτονιά μου».

Σε μόλις 1,5 χρόνο από την πρώτη προσέγγιση του Δήμου Αριστοτέλη στη Μάλτα, η Ανατολική Χαλκιδική ξεκίνησε να μετράει μεμονωμένους Μαλτέζους επισκέπτες και δη επαναλαμβανόμενους. Τον Ιούνιο του 2024 η περιοχή υποδέχεται οργανωμένες ομάδες Μαλτέζων επισκεπτών, που προσεγγίζουν κυρίως την προ του Άθω περιοχή, προκειμένου να καταδυθούν, να επισκεφθούν μυδοκαλλιέργειες ή να γευματίσουν στα καρνάγια της Ιερισσού.

Στον Λίβανο, παρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας, οι άνθρωποι ταξιδεύουν στην Ελλάδα με τον ίδιο επαναλαμβανόμενο ρυθμό. Αποτελούν δε την πρώτη μεσογειακή αγορά προσκυνηματικών και πολιτιστικών groups, τα οποία άρχισαν να διοχετεύονται καταρχάς στην Ουρανούπολη, πραγματοποιώντας τον παράπλου του Αγίου Όρους. Το ολοκληρωμένο προσκυνηματικό και V.I.P. πρόγραμμα του Δήμου Αριστοτέλη θα εμφανισθεί την Άνοιξη σε τρεις λιβανέζικους επαγγελματικούς καταλόγους, ενώ οργανώνεται ειδική προωθητική εκδήλωση στη Βηρυτό, με άξονα προσέγγισης την καταγωγή της Αγίας Βαρβάρας (προστάτιδας των μεταλλωρύχων), η οποία λατρεύεται τιμητικά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Αύξηση της τάξης του 30% στις κρατήσεις των Κύπριων επισκεπτών παρατηρείται, τέλος, τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Χαλκιδική, η οποία υποδέχεται Κύπριους προσκυνητές, χειμερινούς και θεματικούς ταξιδευτές όλες τις εποχές του χρόνου. Εκτός από την προ του Άθω περιοχή, σημαντική είναι η ενίσχυση του ορεινού όγκου και κυρίως της Αρναίας από μία τουριστική αγορά, η οποία αγαπά την παράδοση και το καλό φαγητό.

«Τολμήσαμε να προσεγγίσουμε μέσα από ευρηματικά concepts ό,τι μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανταγωνιστικό και απαγορευμένο. Αποδείξαμε ότι οι αυτοδιοικητικές δικτυώσεις λειτουργούν επιδραστικά στις τουριστικές κοινωνίες όταν παραμένουν ενεργοποιημένες και εμπλουτίζονται με δράσεις, ενώ στο υγιές επιχειρείν η λέξη «ανταγωνισμός» λειτουργεί προσθετικά στην καιτονομία και στη δύναμη των πρωτοβουλιών» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στυλιανός Βαλιάνος. Το πρόγραμμα και ο τρόπος σύνδεσής του με δεκάδες τουριστικούς πυλώνες σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από τη σύμβουλο Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα.

Πηγή+Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More