Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μακρόν: «Η ρωσική σημαία δεν έχει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού»

Η Ρωσία ως χώρα δεν έχει καμία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και καμία ρωσική σημαία δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στους Αγώνες του επόμενου έτους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας στη γαλλική αθλητική εφημερίδα l’Equipe, ο Μακρόν πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή ορισμένων Ρώσων αθλητών, οι οποίοι “μπορεί επίσης να είναι θύματα αυτού του καθεστώτος”.

“Προφανώς, δεν μπορεί να υπάρχει ρωσική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Διότι η Ρωσία ως χώρα δεν έχει θέση [στους Αγώνες] όταν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και έχει απελάσει παιδιά”, δήλωσε ο Μακρόν την Τετάρτη.

“Το πραγματικό ερώτημα που θα πρέπει να αποφασίσει ο κόσμος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ποια θέση θα δώσει σε αυτούς τους Ρώσους αθλητές, οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί μερικές φορές για μια ολόκληρη ζωή [για τους Αγώνες] και μπορεί επίσης να είναι θύματα αυτού του καθεστώτος”, πρόσθεσε ο Μακρόν, αναγνωρίζοντας ότι οι Ρώσοι αθλητές μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι “ο Ολυμπιακός κόσμος” πρέπει να κάνει συζητήσεις και ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μέρος αυτού του διαλόγου. Τελικά, είπε, η απόφαση θα ληφθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Τον Μάρτιο, η ΔΟΕ ανακοίνωσε μια ευρέως καταδικασμένη συνιστώμενη πορεία για να επιτρέψει στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες παρά τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal δήλωσε σε ανάρτηση στο Telegram τον Αύγουστο ότι η χώρα θα ήταν έτοιμη να μποϊκοτάρει τους Αγώνες εάν επιτραπεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν.

“Είμαστε έτοιμοι να μποϊκοτάρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, εάν επιτραπεί στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν στη διοργάνωση”, δήλωσε ο Shmyhal.

“Περιμένουμε από τη ΔΟΕ να λάβει τη σωστή απόφαση και να απομακρύνει αποφασιστικά τους εισβολείς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, πρόσθεσε ο Shmyhal.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More