Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μακρόν -Σολτς -Μελόνι: Να μην χάσουν την ευκαιρία εξομάλυνσης Σερβία και Κόσοβο

Κοινή δήλωση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της πρωθυπουργού της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με τον διάλογο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Προκειμένου να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στην εφαρμογή, καλούμε το Κοσσυφοπέδιο να κινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία της Ένωσης Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία του Κοσσυφοπεδίου, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Καταστατικού, και τη Σερβία να προχωρήσει σε de facto αναγνώριση. Ελλείψει προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων, και τα δύο μέρη κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

 «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των δύο μερών στις συζητήσεις που διεξήχθησαν χθες στις Βρυξέλλες.  Σημειώνουμε τα σχόλια των δύο ηγετών σχετικά με το Ευρωπαϊκό Καταστατικό για την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και την εκφρασμένη προθυμία τους να το εφαρμόσουν.  Το σχέδιο καταστατικού που παρουσιάσαμε και το οποίο υποστηρίζουμε πλήρως περιλαμβάνει έναν σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο αντιμετώπισης του ευαίσθητου ζητήματος της προστασίας των μειονοτήτων σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και πρότυπα, εντός των παραμέτρων που καθορίζονται από τις δύο πλευρές.

 Ως εκ τούτου, υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την προσδοκία μας ότι τα μέρη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή της Συμφωνίας Εξομάλυνσης.  Η φάση υλοποίησης θα πρέπει να προχωρήσει με την παράλληλη εκπλήρωση των αντίστοιχων υποχρεώσεων και από τα δύο μέρη.  Το επίκεντρο πρέπει τώρα να είναι η προώθηση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας χωρίς προϋποθέσεις ή καθυστερήσεις».

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More