Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαρμπέγια: Γιατί ξεχωρίζει από τις άλλες μεσογειακές πόλεις

Ενώ μπορεί να μην υπάρχουν πραγματικά ανεξερεύνητα μέρη της Μεσογείου, ευτυχώς υφίστανται ακόμα μέρη που δεν έχουν μπει στο ραντάρ του Αμερικανού ταξιδιώτη του 21ου αιώνα. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι η Μαρμπέγια – η οποία κάποτε προσέλκυε σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Γκρέις Κέλι και ο Κάρι Γκραντ – στην περιοχή της Ανδαλουσίας στη νότια Ισπανία.

Τα τελευταία χρόνια, η Μαρμπέγια έχει γίνει δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους, ιδίως τους Βρετανούς, οι οποίοι απολαμβάνουν την εύκολη πρόσβαση στην Κόστα ντελ Σολ (Ακτή του Ήλιου) από το Λονδίνο. Τον Ιούνιο, η United Airlines εγκαινίασε ένα εποχιακό δρομολόγιο προς τη Μάλαγα, το πλησιέστερο αεροδρόμιο στη Μαρμπέγια, βάζοντας τον προορισμό στην κατηγορία των hot spots του jet-set, όπως η Γαλλική Ριβιέρα και η Ακτή Αμάλφι, που έχουν απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μαρμπέγια έχει ακόμη και ένα δημοφιλές hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «Marbs», το οποίο έχει γίνει στενογραφία για να μεταφέρει έναν συγκεκριμένο αριστοκρατικό τρόπο ζωής (#marbslife). Παρόλα αυτά, είναι ένα μέρος που δεν μπορεί να ταυτιστεί τόσο εύκολα με άλλες πολυτελείς ευρωπαϊκές παραθαλάσσιες πόλεις.

Πρώτα απ’ όλα, η κουλτούρα της Μαρμπέγια επηρεάζεται τόσο από την εγγύτητά της με τη Βόρεια Αφρική (η μαροκινή πόλη-λιμάνι της Ταγγέρης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση) όσο και από το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ευρώπη, προσδίδοντας σε αυτό το κομμάτι της νότιας Ισπανίας μια ορισμένη ποικιλομορφία και μοναδικότητα.

Ήλιος και πολιτισμός

(Manfred Gottschalk/Alamy Stock Photo)

Ας ξεκινήσουμε με τον καιρό. Η Μαρμπέγια προστατεύεται από την οροσειρά Sierra Blanca, δημιουργώντας ένα μικροκλίμα που κάνει την καυτή ζέστη της Ιβηρικής χερσονήσου λιγότερο ανυπόφορη το καλοκαίρι και έναν από τους πιο ηλιόλουστους προορισμούς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Γίνονται πολλά πάρτι, αλλά και ο πολιτισμός «βαρέων βαρών» είναι επίσης εύκολα προσβάσιμος. Στα ανατολικά, η Μάλαγα φιλοξενεί ρωμαϊκά ερείπια και ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο Πικάσο. Η Αλάμπρα, που συχνά θεωρείται το όγδοο θαύμα του κόσμου και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παλάτια του ιστορικού ισλαμικού κόσμου, βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών με το αυτοκίνητο από τη Μαρμπέγια στη Γρανάδα.

Αυτό που κάνει τη Μαρμπέγια να ξεχωρίζει από το Κάπρι στην Ιταλία ή τη Μύκονο στην Ελλάδα είναι ότι η γειτονιά της Παλιάς Πόλης μοιάζει με ένα πραγματικό μέρος που δεν χτίστηκε μόνο για τα καπρίτσια και τις υψηλές τιμές. Μπορείτε να βρείτε πολλά πολυτελή καταστήματα – Chanel, Louis Vuitton και Gucci, για να αναφέρουμε μερικά – αλλά υπάρχει επίσης μια χαμηλών τόνων ατμόσφαιρα και ευαισθησία παραλιακής πόλης.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προσιτές τιμές. Μια βραδινή έξοδος δεν χρειάζεται να κοστίσει ακριβά.

Για παράδειγμα, το πολύ αξιόλογο εστιατόριο Gaspar, αγαπημένο των ντόπιων, είναι ένα μέρος όπου τρία άτομα μπορούν να παραγγείλουν πολλά πιάτα φρέσκων θαλασσινών και να πιουν ένα μπουκάλι ισπανικό κρασί υψηλής ποιότητας με περίπου 80 ευρώ συνολικά. (Αντίθετα, υπάρχει το The Grill στο Marbella Club που σερβίρει υψηλή κουζίνα και ορεκτικά που κοστίζουν όσο ένα ολόκληρο γεύμα στο Gaspar).

Λίγο έξω από την αριστοκρατική περιοχή του Puerto Banús, όπου βρίσκονται πολλές από τις ακριβές μάρκες, υπάρχει ένα μικρό λούνα παρκ, ένα ζαχαροπλαστείο και διάφορα εστιατόρια αλυσίδων. Όλα αυτά σημαίνουν ότι από τη φούσκα της πολυτέλειας μπορεί κανείς να ξεφύγει εύκολα.

Διάφορα καταλύματα

(Deejpilot/iStockphoto/Getty Images)

Ακόμα και στο υψηλότερο σημείο των προσφορών φιλοξενίας, στο θρυλικό Marbella Club, το οποίο είναι χτισμένο στους χώρους της αρχικής βίλας του πρίγκιπα Alfonso von Hohenlohe, οι τιμές δεν είναι τόσο υψηλές όσο κάποιες αντίστοιχες ιδιοκτησίες σε άλλα μεσογειακά hot spots. Κατά τη διάρκεια ορισμένων εβδομάδων του Ιουλίου και του Αυγούστου, τα δωμάτια μπορεί να ξεκινούν από 1.400 έως 1.600 ευρώ τη βραδιά (στο εύρος των 1.500 έως 1.700 δολαρίων). Αυτές οι τιμές θα πέσουν σύντομα κατά εκατοντάδες δολάρια για πολλές νύχτες τον Σεπτέμβριο, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμη θεαματικός.

Στο Puente Romano, ένα συγκρότημα φιλοξενίας που διαθέτει 20 εστιατόρια, 5 γυμναστήρια, 5 πισίνες, ένα ξενοδοχείο Nobu και μια παραλία σχεδιασμένη από τον Fendi, μια σουίτα που φιλοξενεί τρία άτομα κοστίζει 1.850 ευρώ (περίπου 2.000 δολάρια) κατά την περίοδο αιχμής.

Συγκριτικά, πολυτελή ξενοδοχεία στο Ποζιτάνο στην ακτή Αμάλφι της Ιταλίας μπορούν να κοστίζουν 3.000 ευρώ (περίπου 3.300 δολάρια) τη βραδιά. Στο φιλικό προς την οικογένεια Kalesma στο ελληνικό νησί της Μυκόνου, μια σουίτα με θέα στη θάλασσα ξεκινά από περίπου 2.000 ευρώ (περίπου 2.200 δολάρια) τον Αύγουστο.

Αλλά αυτό που είναι επίσης ελκυστικό στη Μαρμπέγια είναι ότι τα γραφικά boutique ξενοδοχεία, όπως το Hotel Claude Marbella, ξεκινούν από περίπου 350 ευρώ (385 δολάρια) τον Αύγουστο. Το ξενοδοχείο, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2020, διαθέτει ιδιωτική βεράντα, αίθριο γκαλερί και βιβλιοθήκη.

Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός ομορφιάς και πολυτέλειας δεν περνάει απαρατήρητος. Πέρυσι, η Μαρμπέγια συμπεριλήφθηκε στους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, οι οποίοι επιλέγονται από εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους του κοινού.

«Η Μαρμπέγια είναι ο κορυφαίος διεθνής προορισμός στη Μεσόγειο για όλο το χρόνο, όχι μόνο διαθέτει όλες τις κορυφαίες μάρκες λιανικής πώλησης και εστιατορίων που θα βρίσκατε στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο, αλλά έχει και το καλύτερο κλίμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Daniel Shamoon, ο 40χρονος ιδιοκτήτης των ακινήτων Marbella Club και Puente Romano και μεγαλομεσίτης ακινήτων με έδρα το Λονδίνο.

Ανεξερεύνητος προορισμός

(Mediterranean/iStock Unreleased/Getty Images)

Η Μαρμπέγια μπορεί να μην είναι το Σεν Τροπέ (Γαλλία) ή το Πορτοφίνο (Ιταλία) – ακόμα. Αλλά αυτό δεν είναι κακό πράγμα σε μια εποχή που η υπερ-οικοδόμηση των ακτών της Μεσογείου έχει τιμολογήσει πολλούς ταξιδιώτες ή απλώς έχει απομακρύνει πολλούς που αισθάνονται ότι οι διογκωμένες τιμές είναι προσβλητικές.

Ωστόσο, η Μαρμπέγια μπορεί να μην παραμείνει έτσι για πάντα.

«Στόχος μας είναι να τη μετατρέψουμε στον κορυφαίο προορισμό της Ισπανίας για να συμπληρώσει τη γαλλική Ριβιέρα και την Ακτή Αμάλφι», δήλωσε η Christina Borges, διευθύντρια μάρκετινγκ της Puente Romano.

Η Μαρμπέγια θα είναι πάντα τόσο κοντά στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη, δίνοντάς της ένα μείγμα μαροκινής και ισπανικής κουλτούρας που φαίνεται στην κουζίνα, τη μαυριτανική αρχιτεκτονική, τον χαλαρό ρυθμό και το ζεστό κλίμα.

Μια καλή μέρα, θα μπορείτε πάντα να βλέπετε απέναντι σε μια άλλη χώρα (Μαρόκο) ενώ κολυμπάτε στα κρυστάλλινα μεσογειακά νερά με φόντο τα βουνά της Σιέρα Μπλάνκα. Οι όρκες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται γύρω από τα Στενά του Γιβραλτάρ περιμένοντας τη μετανάστευση των τόνων, καθιστώντας την Κόστα ντελ Σολ ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα για να δείτε την άγρια φύση.

Η Punta de Tarifa, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης και περίπου μία ώρα και 20 λεπτά από τη Μαρμπέγια, είναι ένα από τα κορυφαία σημεία για kite surfing στον κόσμο. Με την καλοκαιρινή σεζόν της Μαρμπέγια σε πλήρη εξέλιξη, ο Borges λέει ότι μερικά από τα μεγαλύτερα εστιατόρια του Puente Romano, όπως το Nobu και το Cipriani, είναι γεμάτα κάθε βράδυ της εβδομάδας.

«Κάνουν εκατοντάδες καλύψεις κάθε μέρα», είπε. «Δεν έχω ιδέα από πού έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, αλλά είναι εδώ».

Πηγή: CNN

Μετάφραση – Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλάμπους, Ελένη Μπικιάκου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More