Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαρόκο: Πάνω από 600 οι νεκροί από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ – Περισσότεροι από 300 οι τραυματίες – Συγκλονιστικά βίντεο

Ανείπωτη τραγωδία στο Μαρόκο. Τουλάχιστον 632 νεκροί, 329 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στο Μαρακές. Τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, και εκφράζονται φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων. 
Καλά στην υγεία τους οι 20 Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές. 

Το επίκεντρο ήταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές και έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις, που σείονταν για 20 δευτερόλεπτα. Οι εικόνες που ακολούθησαν συγκλονίζουν. Ακόμη και όσοι κατόρθωσαν να απεγκλωβιστούν κινδυνεύουν από κτίρια που καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο.

لحظة انهيار احد المباني في #المغرب جراء #زلزال قوي ضرب المغرب قبل قليل #مراكش #المغرب #Morocco #السعوديه_كوستاريكاِ #زلزال_المغربَ pic.twitter.com/5QzuAZvzoJ

— توباكو (@tobaco999) September 9, 2023

Είκοσι Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές με 1.500 συμμετέχοντες από 50 χώρες φαίνεται ότι είναι καλά, όπως διαβεβαίωσε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

شاهد اللحظة الاوله من وقوع #الزلزال بقوه 7 درجات في #المغرب فجر اليوم مما ادى الى 296 وفاه تقريبا وعدد كبير تحت الانقاذ

ادعو لأخوانا في المغرب #مراكش #المغرب #Morocco pic.twitter.com/rbvdwXZZg0

— توباكو (@tobaco999) September 9, 2023

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα βουνά High Atlas, 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Όμως οι εικόνες δείχνουν σημαντικές ζημιές στην πόλη που ήταν γεμάτη από τουρίστες, όπως επισημαίνει το BBC, υπενθυμίζοντας ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Oλόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια και κραυγές για βοήθεια ακούγονται από παντού, σύμφωνα με μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

لحظة محاولة انقاذ اسرة كاملة تحت الانقاذ في #المغرب نتيجة #زلزال بقوة 7 درجات بمقياس رختر #زلزال_المغرب #Morocco #مراكش pic.twitter.com/VXxILoQAQB

— توباكو (@tobaco999) September 9, 2023

Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στο Μαρακές, όπου χιλιάδες σεισμοπαθείες πέρασαν τη νύχτα με κουβέρτες ξαπλωμένοι στους δρόμους.

Το τέμενος Koutoubia του 12ου αιώνα ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Μαρακές, υπέστη μεγάλες ζημιές. Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More