Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελβούρνη: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης

Εθνική συγκίνηση και υπερηφάνεια κυριάρχησαν στις εκδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο 20 Μαΐου στη Μελβούρνη για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Όλοι οι ομιλητές απέτιναν φόρο τιμής στην υπηρεσία και τη θυσία των Αυστραλών και άλλων Συμμαχικών στρατιωτών στην Κρήτη αλλά και στη δύναμη και γενναιοδωρία του Κρητικού λαού που, όχι μόνο πολέμησε με σθένος για την υπεράσπιση του νησιού του, αλλά επίσης προστάτευσε και φυγάδευσε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση τους Συμμαχικούς στρατιώτες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων το Συμβούλιο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης οργάνωσε Τελετή Κατάθεσης Στεφάνων για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, το Σάββατο στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance).

Τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” τίμησε με την παρουσία του αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στην Αυστραλία, την οποία απαρτίζουν ο Επιτελάρχης , Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριακού, της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανός Μητσιώτης και τους συνοδεύει ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στην Καμπέρα Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

Σημειώνεται ότι με ένα θερμό μήνυμα-ωδή στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους Έλληνες με τους Αυστραλούς χαιρετίζει την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θυμόμαστε αυτά τα ιστορικά γεγονότα και τιμούμε τους πολυάριθμους πολίτες και στρατιώτες που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στη μάχη. Γιορτάζουμε, επίσης, τους ανθεκτικούς δεσμούς μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας που σφυρηλατήθηκαν μέσα από εκείνη την τρομερή εμπειρία. Σήμερα, η φιλία μεταξύ των κοινωνιών μας παραμένει ισχυρή, υποστηριζόμενη από τους μακροχρόνιους πολιτικούς και λαϊκούς δεσμούς μας και την κοινή μας ιστορία στον πόλεμο και την ειρήνη».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, απευθύνει μήνυμα προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και μεταξύ άλλων τονίζει: «Η Μάχη της Κρήτης σηματοδότησε μια μοναδική ιστορική στιγμή για Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες, θέτοντας τις βάσεις για τις ισχυρές διπλωματικές σχέσεις που έχουμε σήμερα, με σημείο αναφοράς τα κοινά ιδανικά και τους κοινούς στόχους. Αποτελεί σταθμό στην ιστορία μας, που μας οπλίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στους καθημερινούς αγώνες μας για αλληλεγγύη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον»,

Στο αδούλωτο φρόνημα των Κρητικών, το οποίο δεν τους επέτρεπε να εγκαταλείψουν τον αγώνα και να παραδοθούν αμαχητί στους επίδοξους κατακτητές της μεγαλονήσου, εστιάζει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους με άπειρο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, όχι μόνο για τον ηρωικό αγώνα που έδωσαν και για τη θυσία τους υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος μας», υπογραμμίζει, «αλλά και για τις πολύτιμες διδαχές που μας επιτρέπουν να αντλήσουμε από το παράδειγμά τους: Ότι σε κάθε μικρή και μεγάλη δοκιμασία που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, πρέπει να πορευόμαστε με φρόνημα γενναίο, να μην εγκαταλείπουμε, να μη σκύβουμε το κεφάλι, να μην παραδιδόμαστε αμαχητί!».
Επιπλέον, ο Σεβασμιότατος κάνει ειδική μνεία στους ήρωες των ANZACs, που πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους στα χώματα της μεγαλονήσου, «μοιραζόμενα τις ίδιες υψηλές αξίες με τον λαό της Κρήτης και με όλον τον Ελληνικό λαό». «Με την αυταπάρνηση και τη θυσία τους, έβαλαν τα θεμέλια μιας γέφυρας που θα ενώνει παντοτινά τους δύο μακρινούς τόπους, τους δύο αδελφούς λαούς μας», επισημαίνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «τους τιμούμε ολόψυχα και τους καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας!».

Πηγή: neoskosmos – Φωτογραφία: Κώστας Ντέβες

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More