Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μελβούρνη: Ομιλία της καθηγήτριας Joy Damousi με θέμα “Σπορ και Κοινότητα”

Oμιλία με θέμα “Σπορ και Κοινότητα” θα δώσει την Τετάρτη, 2 Αυγούστου, στις 7.00 μ.μ. στο Ελληνικό Κέντρο (168 Lonsdale St., City), η καθηγήτρια Joy Damousi. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων/Ομιλιών που διοργανώνουν τα Αρχεία Δαρδάλη για την Ελληνική Διασπορά του Πανεπιστημίου La Trobe.

Ο αθλητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής κοινότητας από τις πρώτες αφίξεις Ελλήνων στην Αυστραλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Κατά την περίοδο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αθλητισμός αφορούσε συνήθως τη γυμναστική, τον στίβο και την πάλη και λάμβανε χώρα σε ετήσια πικνίκ και συναντήσεις μεταξύ παροικιακών ομάδων. Μετά τον πόλεμο, με τη μαζική μετανάστευση και την άφιξη σημαντικού αριθμού Ελλήνων, ιδρύθηκαν σύλλογοι νεολαίας σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, με αποκορύφωμα τους Πανελλήνιους Αγώνες από το 1953-1963.

Ωστόσο, η μεταπολεμική περίοδος χαρακτηρίζεται από την άνοδο του ποδοσφαίρου και των αντίστοιχων οργανωμένων ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών 1960 και 1970. Ελληνικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι εμφανίστηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, συμμετέχοντας σε ένα ευρύ φάσμα αγώνων, με τους ελληνικούς συλλόγους να ανταγωνίζονται άλλες κυρίως, επίσης, ομάδες μεταναστών.

Αυτοί οι σύλλογοι χρησίμευσαν ως ένας τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε η ελληνική ταυτότητα και κουλτούρα κατά την περίοδο της αφομοίωσης στις δεκαετίες του 1950 και 1960 και στη συνέχεια της πολυπολιτισμικότητας στις δεκαετίες του 1970 και 1980. Η ιστορία του αθλητισμού και της ελληνικής κοινότητας, ενώ συνήθως επικεντρώνεται σε αυτές τις πτυχές, πρέπει επίσης να εξεταστεί και η σύνδεση και η σχέση με άλλους αθλητικούς κώδικες, όπως, για παράδειγμα, το αυστρραλιανό ποδόσφαιρο (Footy).

H κα Joy Damousi AM είναι καθηγήτρια Ιστορίας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστκών και Κοινωνικών Επιστημών (Institute for Humanities and Social Sciences) και κοσμήτορας Τεχνών (Arts) του Αυστραλιανού Καθολικού πανεπιστημίου (Australian Catholic University). Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τα έργα Memory and Migration in the Shadow of War: Australia’s Greek Immigrants after World War II and the Greek Civil War (Cambridge, 2015) και The Humanities: Child War Refugees and Australian Humanitarianism in a Transnational World, 1919-1975 (Cambridge 2022). Είναι επίσης συν-συγγραφέας του Footy Passions (UNSW Press 2009).

Η σειρά των σεμιναρίων συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Πρόγραμα του Πανεπιστημίου La Trobe, τα Αρχεία Δαρδάλη για την Ελληνική Διασπορά και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

Πηγή: Νέος Κόσμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More