Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσανατολικό: Αναφορές για μυστική ισραηλινή φυλακή – κολαστήριο για Παλαιστίνιους στην έρημο Νεγκέβ

Τις απάνθρωπες συνθήκες συστηματικής κακοποίησης Παλαιστινίων σε ισραηλινή στρατιωτική βάση που λειτουργεί ως κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ, αποκαλύπτει το CNNi, επικαλούμενο μαρτυρίες ισραηλινών πληροφοριοδοτών.

«Μια δυσωδία γέμιζε τον αέρα και το δωμάτιο βούιζε από τα μουρμουρητά των αντρών», είπε ο Ισραηλινός που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις,

«Καθώς απαγορευόταν να μιλήσουν μεταξύ τους, οι κρατούμενοι μουρμούριζαν. Οι φρουροί είχαν οδηγίες να ουρλιάζουν “ουσκότ” – “σκάσε” στα αραβικά – και να επιλέγουν άτομα που ήταν προβληματικά για να τα τιμωρήσουν», συμπλήρωσε.

Οι αποκαλύψεις των ισραηλινών πληροφοριοδοτών που μίλησαν με κίνδυνο της ζωής τους, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σοκάρουν. Μεταξύ άλλων μίλησαν για ιατρικές διαδικασίες που μερικές φορές εκτελούνται από γιατρούς με ανεπαρκή προσόντα, με το κολαστήριο να αναφέρεται ως «παράδεισος για ασκούμενους» σε ένα μέρος που «»γεμίζει με τη μυρωδιά των παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν».

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τα παλαιστινιακά εδάφη. Χωρίζονται σε δύο μέρη, ένα κολαστήριο για περίπου 70 Παλαιστίνιους, αλλά και ένα νοσοκομείο όπου οι τραυματίες «κρατούνται δεμένοι στα κρεβάτια τους».

«Τους αφαίρεσαν οτιδήποτε θυμίζει ανθρώπινα όντα», είπε χαρακτηριστικά ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός. «Οι ξυλοδαρμοί γίνονταν μόνο για εκδίκηση και όχι για συλλογή πληροφοριών».

Τι απαντά το IDF

Από την πλευρά τους, οι IDF ισχυρίζονται ότι βάσει νόμων διασφαλίζεται η ορθή συμπεριφορά προς τους κρατούμενους. Μάλιστα, πηγές από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν στο CNN ότι το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών ξεκινά άμεσα τις έρευνες ακόμη «και στην υποψία ανάρμοστης συμπεριφοράς».

«Οι κρατούμενοι φορούν χειροπέδες με βάση το επίπεδο κινδύνου που αντιπροσωπεύουν και την κατάσταση της υγείας τους. Τα περιστατικά παράνομης χρήσης χειροπέδων δεν είναι γνωστά στις αρχές», συμπληρώνουν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More