Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσσηνία: Aντιδράσεις για την επαναφορά της “απόφασης Αποστόλου” για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα – Τι λέει το υπουργείο

Αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνίδια επαναφορά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της “απόφασης Αποστόλου” για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε πως η προ μηνών απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε δικαιώσει την πλευρά της Μεσσηνίας, έχει νομικά κενά και είναι μη νομίμως αιτιολογημένη, επανέφερε ουσιαστικά την αρχική ρύθμιση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση λαμβάνεται «μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις αρχές του φετινού Αυγούστου, κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείο επισημαίνει πως «πολιτική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας.

Προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.»

«Ο δήμος Καλαμάτας είναι σε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, καθώς και τις απαραίτητες κινήσεις για την ανατροπή της απόφασης του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο κ.Βασιλόπουλος τονίζει πως «η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥπΑΑΤ είναι αντίθετη με εκείνη του ΣτΕ, που δικαίωσε τις θέσεις των Μεσσηνίων, αλλα και με όσα είχαν συζητηθεί σε συσκέψεις που είχαν προηγηθεί.Ο εμπαιγμός των Μεσσηνίων παραγωγών, δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα μείνει αναπάντητος.»

Για “κοροϊδία και απόλυτη πολιτική εξαπάτηση”, έκανε λόγο σε κομματική εκδήλωση στην Κορώνη το Σάββατο το βράδυ, ο πρ.υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «το υπουργείο αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται ουσιαστικά να ισχυροποιήσει και να δώσει ακόμα μεγαλύτερο πάτημα σε μεγάλα εξαγωγικά συμφέροντα».

“Απόφαση-πρόκληση που βάζει ταφόπλακα στην Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και μακροπρόθεσμα και στην Ελιά Καλαμών”, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της την απόφαση Γεωργαντά, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ.

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος με δήλωση του: «Η νέα απόφαση για την ελιά Καλαμάτας, η οποία επαναφέρει την απόφαση Αποστόλου που καταρρίφθηκε από το ΣτΕ, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα των αγροτών της περιοχής μας. Ο Δήμος Μεσσήνης και εγώ προσωπικά, θα αναλάβουμε και θα συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες διεκδίκησης και κινητοποίησης προκειμένου να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και οι αγρότες της περιοχής μας, να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ μας ανήκει και θα τη διατηρήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε και ο βουλευτής της ΝΔ στη Μεσσηνία Περικλής Μαντάς όπου σημειώνει μεταξύ άλλων: “Δυστυχώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μια μονοδιάστατη, αποσπασματική και βλαπτική ενέργεια κατά των Ελλήνων παραγωγών ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, επαναφέροντας σε ισχύ την απαράδεκτη “απόφαση Αποστόλου” που μόλις πριν τρεις μήνες ακυρώθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας… Ταυτόχρονα με τη στάση αυτή το υπουργείο τοποθετήθηκε ξεκάθαρα απέναντι στα συμφέροντα της Μεσσηνίας και των τοπικών παραγωγών, υιοθετώντας μια θέση που υποσκάπτει τις προοπτικές αυτού του μοναδικού και ιδιαίτερου προϊόντος της μεσσηνιακής γης, το οποίο φέρει άλλωστε το όνομα της πρωτεύουσας του νομού μας… Παρά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις, το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τους μεσσηνιακούς φορείς, οφείλουμε να παραμείνουμε αταλάντευτοι στον σκοπό μας, προασπίζοντας τα συμφέροντα κάθε Μεσσήνιου και κάθε Έλληνα παραγωγού, όπως άλλωστε κάνουμε από την αρχή. Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή θα μελετηθεί διεξοδικά, τόσο σε νομικό επίπεδο, εθνικό και ευρωπαϊκό, όσο και σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό, με στόχο την εξάντληση κάθε μέσου που η δημοκρατία μας παρέχει. Για τον σκοπό αυτό ήδη ζήτησα να ενημερωθώ μέσω της Βουλής για τις σχετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις, τα έγγραφα και την επίσημη αλληλογραφία στα οποία βασίστηκε η τελευταία απόφαση του ΥπΑΑΤ. Στον βαθμό που προσωπικά με αφορά, θα συνεχίσω να προασπίζομαι την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας απέναντι σε κάθε υπονόμευση και κάθε μεθόδευση απ’ όπου και αν προέρχεται, στηρίζοντας τα συμφέροντα της Μεσσηνίας όπως άλλωστε πράττω από την πρώτη στιγμή.”

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More