Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών στη Χίο και τη Σάμο: Προκλήσεις και Καλές Πρακτικές

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται, αλλά και οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην υποδοχή και φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών στη Χίο και στη Σάμο παρουσιάστηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση «Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών στη Χίο και τη Σάμο: Προκλήσεις και Καλές Πρακτικές» που διοργάνωσε η ΜΕΤΑδραση με αφορμή την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants.

Χαιρετισμό απηύθυναν o Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ηρακλής Μοσκώφ και o Πρόεδρος του ΔΣ SOL Crowe Advisory Services, Αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων του ΕΕΑ Grants στην Ελλάδα «Άσυλο και μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας», Χαρίλαος Φαλτσέτας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά ανέτρεξε στην περίοδο των σημαντικών προσφυγικών εισροών του 2015, όταν η ΜΕΤΑδραση πήρε την πρωτοβουλία να καλύψει το κρίσιμο κενό από την παντελή έλλειψη δομών για ασυνόδευτα παιδιά στα σημεία εισόδου. Έτσι, το 2015 δημιουργήθηκε η πρώτη δομή στη Λέσβο με τη βοήθεια των Ελλήνων και Φιλελλήνων της Αμερικής (The Hellenic Initiative) και έναν χρόνο αργότερα, με τη στήριξη ιδρυμάτων και ιδιωτών, οι μοναδικές δομές στη Σάμο και τη Χίο οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα. «Οι δομές αυτές αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά στα σύνορα. Αν μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς η τραυματική αυτή εμπειρία διαμονής στους καταυλισμούς θα ήταν ό,τι καλύτερο».

Η κυρία Παππά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πραγματικό αγώνα της Οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια για την εξεύρεση πόρων για τη λειτουργία των δομών, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση των EEA Grants για την περίοδο 2020-2023, δεν ξέρω τι θα κάναμε, πόσο θα αντέχαμε».

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα ύπαρξης των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στα σημεία εισόδου, ο κύριος Μοσκώφ στον χαιρετισμό του συνεχάρη τη ΜΕΤΑδραση και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δομές στην ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις και οι καλές πρακτικές από τη λειτουργία των δομών της ΜΕΤΑδρασης με έμφαση σε καινοτομίες που άλλαξαν αντιλήψεις και πολιτικές: Χαρακτηριστικά, η επιμονή της ΜΕΤΑδρασης για μεικτές δομές, που παρότι της στέρησε σημαντική χρηματοδότηση, οδήγησε τελικά στην αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας των δομών από την Πολιτεία καταργώντας τον παράλογο διαχωρισμό των δομών στα σημεία εισόδου αποκλειστικά για αγόρια ή για κορίτσια. Μεταξύ άλλων πρωτοποριακών δράσεων που στην πορεία υιοθετήθηκαν από την Πολιτεία για όλες τις δομές φιλοξενίας, ήταν το «project πορτοφόλι», μία δράση που έδωσε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να έχει το «χαρτζιλίκι» του.

Μία ματιά από τη ζωή τους στις δομές μάς έδωσαν παιδιά που μέχρι πρόσφατα διέμεναν εκεί, μιλώντας για την ασφάλεια, την φροντίδα και τη σταθερότητα που διαδέχθηκαν τις τραυματικές τους εμπειρίες από την παραμονή τους στα καμπ. Σε κλίμα φορτισμένο, τα παιδιά μίλησαν για τα όνειρα και τους στόχους τους για το μέλλον.

Κλείνοντας την εκδήλωση η Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Lajla Brandt Jakhelln, ευχαρίστησε τις ομάδες της ΜΕΤΑδρασης στα νησιά για την αδιάκοπη προσπάθεια να δημιουργήσουν ένας ασφαλές σπίτι και ένα περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Προσπάθεια η οποία μεταξύ άλλων, άνοιξε τον δρόμο στην αποδοχή και τελικά το «αγκάλιασμα» των παιδιών από τις τοπικές κοινότητες.

Σχετικά με τις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών στη Χίο και τη Σάμο

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στις Δομές της ΜΕΤΑδρασης στα νησιά περισσότερα από 410 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ πιο συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2023, περίοδο χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants στις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Σάμου και Χίου φιλοξενήθηκαν συνολικά 199 ασυνόδευτα παιδιά (64 κορίτσια – 135 αγόρια) προερχόμενα από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη και άλλες χώρες.

Οι Δομές Φιλοξενίας αποτελούν έναν χώρο ασφαλή και κατάλληλα διαμορφωμένο για την ηλικία των ασυνόδευτων παιδιών. Οι εξειδικευμένες διεπιστημονικές ομάδες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί και νοσηλευτές) και το βοηθητικό προσωπικό, με τη στήριξη των διερμηνέων της ΜΕΤΑδρασης, προσφέρουν φροντίδα στα παιδιά, εξασφαλίζοντας την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Επιπλέον, παρέχονται ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νομική συμβουλευτική. Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών που φιλοξενούνται, εμπλουτίζεται με ποικίλες δραστηριότητες για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More