Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταναστευτικό: Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής μετά από το «μπλόκο» Πολωνίας και Ουγγαρίας

Από νωρίς διαφαινόταν το αδιέξοδο στις συζητήσεις των 27 για το μεταναστευτικό, που κράτησαν τελικά ως τις δύο τα ξημερώματα.

Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν την έκδοση συμπερασμάτων για το θέμα ως αντίδραση στο σχέδιο που συμφωνήθηκε στις αρχές Ιουνίου. Βάζοντας μπροστά θέματα ασφάλειας των χωρών μελών, μιλώντας ακόμη και τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Θα δημιουργηθούν γκέτο, καταυλισμοί προσφύγων, γκέτο προσφύγων. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερος ο κόσμος με ανοικτά σύνορα, όπου όλοι θα κινούνται ελεύθερα. Εγώ τους λέω, ότι θα ανατινάζονται άνθρωποι» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Έχοντας υιοθετήσει εξ αρχής αυστηρή ατζέντα στο μεταναστευτικό οι δύο χώρες αντιδρούν τόσο στο νέο σύστημα παροχής ασύλου, όσο και στο χρηματικό πρόστιμο για όποιους δεν δεχθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Ο Πολωνός πρωθυπουργός σχεδιάζει μάλιστα δημοψήφισμα για να αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτό το σχέδιο.

«Τους ζήτησα να αναφέρεται στα συμπεράσματα πως η διαδικασία θα γίνεται σε εθελοντική βάση και όχι υποχρεωτικά. Και τι μου απάντησε η άλλη πλευρά; Ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί» τόνισε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Από την Πολωνία, ο πρόεδρος Ντούντα, επέκρινε την ΕΕ τονίζοντας πως βοηθά οικονομικά περισσότερο την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες και όχι τη χώρα του που έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης διαμηνύουν αξιωματούχοι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να βγάζει δικό του κείμενο συμπερασμάτων για το θέμα.

«Τα τραγικά γεγονότα που βλέπουμε, ακόμη και πρόσφατα στη Μεσόγειο θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να παραμείνουν προσηλωμένοι σε αυτό το ζήτημα» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να διαλύσουμε τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών και που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απόγνωση. Γι΄αυτό πρέπει να δημιουργηθούν εναλλακτικές δίοδοι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη με ασφαλείς τρόπους» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι 27 ηγέτες βρήκαν κοινή γραμμή για άλλα καίρια ζητήματα. Όπως για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους.

Σε σχέση με την Κίνα, στόχος των 27 είναι να συνεχίσουν να έχουν μια ισορροπημένη, αμοιβαία και επωφελή και για τις δύο πλευρές, εμπορική και οικονομική σχέση.

Έντονο παρασκήνιο

Ουγγαρία και Πολωνία είναι απομονωμένες. Το μόνο που φαίνεται να κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα και κωλυσιεργία.

Από το Σάββατο η σκυτάλη περνά στην ισπανική προεδρία, χώρα «κλειδί». Έχει κοινές ανησυχίες και συμφέροντα με την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επόμενη προεδρία είναι η βελγική, είναι μεγάλη ευκαιρία για τις Βρυξέλλες -θεωρείται- το να κλείσει ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και το άσυλο από την Ισπανία. 

Ζητούμενο είναι η αξιοπιστία της ΕΕ για μία πρόταση η οποία βρίσκεται στο τραπέζι από τον Σεπτέμβριο του 2020 και κανείς δεν θέλει να φανταστεί ότι θα παραταθεί το αδιέξοδο και θα φτάσουμε στις ευρωεκλογές χωρίς πυξίδα και απτές αποφάσεις.

Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στις ιαχές Ουγγαρίας και Πολωνίας να γκρεμίσουν ό,τι με κόπο γίνεται προσπάθεια να χτιστεί.

Αυτό που υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους είναι ότι το Σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο, δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι απαραίτητο εργαλείο.

Εξίσου σημαντική είναι η διασφάλιση συνεργασίας με τρίτες χώρες, ώστε να αποφευχθεί και να παταχθεί η διακίνηση.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More