Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετρούν αντίστροφα για την κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη ενώ στα μπλόκα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο καθόδου στην πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει την παρεμπόδιση της ελεύθερης διέλευσης των πολιτών στην πρωτεύουσα αν και γίνονται διαβουλεύσεις με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να επιτραπει η κάθοδος ορισμένων τρακτέρ υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Με συνθήματα κατά της κυβέρνησης εκπρόσωποι των μπλόκων της Νίκης του Φιλώτα και της Πτολεμαΐδας βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Φλώρινα όπου ο υπουργος Επικρατείας Μάκης Βορίδης συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση της ΝΔ.

Άνδρες των ΜΑΤ τους απέκλεισαν στο σημείο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε να τους συναντήσει όμως οι ίδιοι αρνήθηκαν.

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατά την γνώμη μου, το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί. Θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε αυτό. […] αυτά που είχαμε να πούμε εμείς ως κυβέρνηση τα έχουμε πει αλλά ο κάθε κλάδος και η κάθε τάξη μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τα αιτήματά του» δήλωσε ο κ. Βορίδης

Εν τω μεταξύ στη Βουλή κατατέθηκε η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη συνάντηση του ,με αντιπροσωπία αγροτών από τα μπλόκα.

Ειδικότερα καθορίζεται μηδενικός συντελεστής. Προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής στους αγρότες, ενώ το ποσό της επιστροφής θα είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει φτάσει στα όρια των δημοσιονομικών της αντοχών για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Η κάθοδος στην Αθήνα είναι μονόδρομος

Στο μεταξύ στα μέτωπα οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και προετοιμάζουν την καθοδό τους με τα τρακτερ στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 18:30 το απόγευμα. Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι Θεσσαλοί αγρότες να κατέβουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα.

«Η κάθοδος στην Αθήνα είναι μονόδρομος για εμάς εκεί θα λυθούν καταστάσεις» δήλωσε ο Κωνταντίνος Μητροδήμος, αμυγδαλοπαραγωγός. Από την πλευρά του ο παραγωγός Ιορδάνης Ιωαννίδης κάλεσε τον κόσμο της Αθήνας να τους στηρίξει σε αυτή τη διαδήλωση, όλα τα σωματεία για να αναδείξουμε ότι το πρόβλημα είναι όλης της κοινωνίας

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν ότι «όλα τα κοινωνικά στρώματα πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη στους αγρότες γιατί οι τιμές στο ράφι δεν είναι αγροτών αλλά μεσαζόντων».

Σχετικές ειδήσεις:

Στα μπλόκα οι αγρότες που σχεδιάζουν την κάθοδο στην Αθήνα – Στη Βουλή τα μέτρα για το πετρέλαιο

Ήπειρος: Οι αγρότες με τρακτέρ σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More