Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με παραδοσιακά κάλαντα θα υποδεχθούν το νέο έτος στον Αρχάγγελο Ρόδου

Με γιορτινές μελωδίες και παραδοσιακά κάλαντα θα «πλημμυρίσουν» σήμερα, από νωρίς το απόγευμα, οι δρόμοι και τα σοκάκια του χωριού Αρχάγγελος της Ρόδου για την υποδοχή του νέου έτους.

Δεκάδες κάτοικοι του χωριού με την συνοδεία μαντολίνου, βιολιών και κιθάρας θα ψάλλουν στις γειτονιές του παραδοσιακού οικισμού τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, γραμμένα στην τοπική Αρχαγγελίτικη διάλεκτο, η οποία ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ρόδου.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας», κ. Νίκος Κολιάδης, πρόκειται για ένα παλιό  έθιμο το οποίο εξασθένησε και φέτος μετά από πολλά χρόνια θα πραγματοποιηθεί ξανά. «Κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου μας και αναβιώνουμε φέτος το έθιμο αυτό του χωριού μας για να υποδεχτούμε το 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το έθιμο, που θα αναβιώσει μετά από δεκαετίες σε ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα χωριά του νησιού, οι κάτοικοι που συμμετέχουν στη «χορωδία» τραγουδούν τον «ποταμό», τον πιο γνωστό αρχαγγελίτικο παραδοσιακό σκοπό .

Στη συνέχεια, όταν πλησιάζουν στις πόρτες των σπιτιών, ξεκινούν να ψέλνουν τα παραδοσιακά κάλαντα: 

«Καλησπερώ σ’ αφέντη μου καλές αυγές κοιμάσαι καλώς σου ξημερώματα σαν κάθεσαι κι’ ευκράσαι και εμείς στην πόρτα σου ήρθαμε με το δικό σου θάρρος περικαλώ σε αφέντη μου και μην το πάρεις  βάρος. 

Αν είναι θέλημα θεού τα κάλαντα να πούμε και μ’ολη μας τη συντροφιά να σας καλησπερούμε .

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή του Γενναρίου που μπαίνει ο μήνας του Χριστού τ’ Αγίου Βασιλείου». 

Είναι το καλλιότερον να μην αργοπορούμε ανοίξετε την πόρτα σας του χρόνου να σας πούμε». 

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών υποδέχονται τη «χορωδία», εύχονται καλή χρονιά και τους κερνάνε μεζέδες που έχουν προετοιμάσει νωρίτερα .

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More