Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μικρές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές – Στο επίκεντρο τα οικονομικά δεδομένα για τον πληθωρισμό και την νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών

Μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, περιορίζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο.

Του Παντελή Μάνου

Ωστόσο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σημείωσε μεγαλύτερη μείωση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, έναντι 3,8% τον Δεκέμβριο. Στη χώρα μας, ο ετήσιος πληθωρισμός κατέβασε ταχύτητα και διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Ιανουάριο από 3,7% που ήταν ένα μήνα πριν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η οικονομία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι οι μετρήσεις που έδειξαν πτώση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο είναι καλοδεχούμενες αλλά ο δρόμος που απομένει παραμένει αβέβαιος. «Θα χρειαστούμε περισσότερα πειστήρια για να είμαστε βέβαιοι ότι επιστρέφει προς τον στόχο», πρόσθεσε ενώ επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι είναι δεσμευμένοι στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. «Η Επιτροπή κρίνει ότι τα ρίσκα για την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται προς μια πιο ισορροπημένη κατάσταση» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC). Επίσης, οι αξιωματούχοι της FED τροποποίησαν την εκτίμησή τους για την κατάσταση της αμερικανικής οικονο-μίας, μετά τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, υποστηρίζοντας ότι η «αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,12%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,56%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,38%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,24% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,19%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 150 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1376,62 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,67%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Μικρές ανοδικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,19%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 bps στο 3,76%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,09% ενώ η α-πόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει μικρή αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,21%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,16%, στα 76,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,92%, βρίσκεται στα $ 81,30.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0823 δολ./ευρώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More