Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μνημείο της φύσεως ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στην Βερδικούσια

Οικολογικής και ιστορικής αξίας ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο χωριό Βερδικούσια αποτελεί και επίσημα «μνημείο της φύσεως» με αναγνωρισμένη σημασία.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, ταξίδεψε δυτικά της Ελασσόνας και σε μικρή απόσταση τον περίμενε ένας τόπος χάρμα οφθαλμών.

Σε μια κατάφυτη περιοχή το δάσος οξιάς της Μαμαλής, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος ενταγμένο στο πρόγραμμα NATURA 2000, που αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, σημαντικό βιότοπο για τα αρπακτικά, δεσπόζει ένα δέντρο. Ένας πλάτανος, που βρίσκεται στο ξωκλήσι του Άι Γιώργη, πέντε χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Ο Χρήστος Αναστόπουλος, δασάρχης Ελασσόνας, διαβεβαιώνει για τα 850 χρόνια του, όπως υπολογίστηκε η ηλικία του πλατάνου. «Με ειδικά δράπανα λαμβάνεται δείγμα από τον κορμό και οι τομές αποδεικνύουν τους κύκλους της ζωής του».

Έτσι διαπιστώθηκε πως ο πλάτανος προϋπήρχε του χωριού, ακόμη και των πέριξ οικισμών, καθώς η Βερδικούσια είναι μια πρόσφατη για τα ελληνικά δεδομένα κοινότητα του 14ου αιώνα   

«Η ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον είναι συνεχής επί αιώνες. Η αλαζονική αντίληψη ότι η τεχνολογική ανάπτυξη θα ανατρέψει τα όσα η ανθρώπινη παρέμβαση προκαλεί εις βάρος της φύσεως είναι λανθασμένη», εξηγεί ο κ. Αναστόπουλος, που δείχνει ότι επέλεξε το επάγγελμα του απόλυτα συνειδητοποιημένος.  

Οι ιστορίες που συνοδεύουν τον πλάτανο είναι άπειρες. Χώρος συναντήσεων, καταφυγής και τοπόσημο, άπλωσε τις ρίζες του στην γη και κατέκτησε τις καρδιές και την φαντασία των κατοίκων. Όπως αναφέρει ο Θανάσης Δήνκος, ερευνητής, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου είχαν το πλατάνι ως τόπο συγκεντρώσεως, ενώ οι μνήμες των μεγαλυτέρων είναι συνδεδεμένες με τον γερασμένο κορμό του.   Το εσωτερικό του με χωρητικότητα δέκα τ.μ., φιλοξένησε τις ιστορίες και τις ζωές των ανθρώπων, ενώ εκτός απροόπτου κυρίως λόγω της ανθρώπινης παρεμβατικότητας, αναμένεται να μείνει “ζωντανός” για πολλές γενιές μεταφέροντας τα μυστικά του με το φύσημα του αέρα, που γλιστρά μέσα από τα φυλλώματά του.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More