Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μοσχονάς: Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να ανατραπεί η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ — Καψής: Χάνεται η εμπιστοσύνη στα κόμματα με τα θέματα πολιτικής ηθικής

Την άποψή τους για το αν ανατρέπεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, ποιος βγαίνει κερδισμένος από το Ειδικό Δικαστήριο για «Παππά-Καλογρίτσα» ή από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και για θέματα όπως αν το κλίμα πόλωσης που καλλιεργούν τα κόμματα έχει αντίκρυσμα στην κοινωνία ή ποιο προεκλογικό σύνθημα είναι πιο αποτελεσματικό από το άλλο, συνομίλησαν στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής και ο Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου, Γεράσιμος Μοσχονάς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εικόνα της διαφοράς των δύο κομμάτων, έτσι όπως αποτυπώνεται στα γκάλοπ, είναι εύκολο να ανατραπεί μέσα σε δυο-τρεις μήνες μέχρι τις εκλογές, ο κ. Μοσχονάς είπε πως η διαφορά είναι δύσκολο να ανατραπεί «αλλά δεν είναι μη ανατρέψιμη».

«Σε μία περίοδο που έχουμε τη μία αποκάλυψη μετά την άλλη, φανταστείτε να γίνει μια πολύ σημαντική αποκάλυψη παρακολούθησης κάποιου πολιτικού προσώπου δέκα μέρες πριν τη στιγμή της κάλπης. Δεν μπορώ να προβλέψω εκεί το τι θα γίνει», επεσήμανε ο κ. Μοσχονάς, εκτιμώντας παράλληλα ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι πολύ πιο σημαντικό από το θέμα της υπόθεσης Καλογρίτσα και ότι φθείρει την κυβέρνηση αφαιρώντας λίγο από τη «μαγεία» της.

«Δεν έχει αναπτυχθεί η μαγεία από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι η πρώτη στιγμή, το πρώτο θέμα, η πρώτη θεματική, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνολικά καθώς δεν είχε δώσει και μεγάλες υποσχέσεις, τις τήρησε, δεν είναι συνεπής με τον εαυτό του», παρατήρησε ο κ. Μοσχονάς.

Άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Παντελής Καψής λέγοντας πως «το τμήμα των κεντρώων που ψήφισαν Μητσοτάκη είχαν πιστέψει τον Μητσοτάκη».

«Πιστεύουν ότι είναι ένας ριζοσπάστης οποίος θα φέρει μια καινούργια αντίληψη της πολιτικής. Τώρα αυτό θα γίνει νομίζω, δεν ξέρω αν θα φύγουν ή δεν θα φύγουν – νομίζω ότι δεν θα φύγουν από τον Μητσοτάκη – αλλά θα το κάνουν να το πω με μια εργαλειοποιημένη προσέγγιση ότι «αυτός είναι ο καλύτερος, δεν μπορούμε να πάμε στον άλλον»», υποστήριξε ο κ. Καψής.

Επανερχόμενος στο θέμα, ο κ. Μοσχονάς σημείωσε πως «ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία έχει σίγουρα θυμώσει με αυτή, με αυτό το γεγονός των υποκλοπών, κάτι που σημαίνει ότι στην κάλπη μπορεί να μετακινηθεί ένα μικρό του τμήμα προς το ΣΥΡΙΖΑ, ως την καλύτερη και μόνη εναλλακτική εκδοχή, επίσης μπορεί να φωνάξει πολύ δυνατά ενάντια στη Νέα Δημοκρατία. Από έρευνες στο εξωτερικό ξέρουμε όταν οι οπαδοί κάποιου κόμματος ή οι αντίπαλοι κάποιου κόμματος φωνάζουν την επιλογή τους, αυτό έχει επίπτωση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά μπορεί να είναι μία δύο μονάδες που δεν καταγράφονται σήμερα».

Στην ερώτηση για το αν το κλίμα πόλωσης που καλλιεργούν τα κόμματα έχει αντίκρυσμα στην κοινωνία, ο κ. Καψής εξέφρασε την άποψη πως έχει σε ένα βαθμό, «όμως περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένοι με την ακρίβεια και πως θα τα βγάλουνε πέρα». Πρόσθεσε ωστόσο πως «τα ζητήματα, τα πολιτικής ηθικής, να τα πούμε λίγο, δουλεύουν από κάτω».

«Έτσι ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στα κόμματα, όταν παρακολουθεί τέτοιες ιστορίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψηφίσει κατ’ ανάγκην με κριτήριο μόνο αυτά. Πολύ περισσότερο θα μετρήσει η ακρίβεια, πολύ περισσότερο θα μετρήσει τι περιμένει για την οικονομία, τα ζητήματα αυτά της τρέχουσας καθημερινότητας. Όμως μην τα υποτιμάμε, μετράνε και τα υπόλοιπα και είναι και σημαντικά», υπογράμμισε ο κ. Καψής.

Της άποψης πως «αυτή η πόλωση δεν περνάει, περνάει σε ένα περιορισμένο τμήμα», ήταν και ο κ. Μοσχονάς συμπληρώνοντας πως το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται σε δεδομένα από έρευνες.

Όσον αφορά δε το ποιο προεκλογικό σύνθημα είναι το πιο αποτελεσματικό, ο κ. Καψής είπε πως το «Δικαιοσύνη παντού» είναι «πάρα πολύ αφηρημένο», ενώ το «Καλύτεροι μισθοί για όλους» είναι «μια πολύ συγκεκριμένη δέσμευση, η οποία μάλιστα έρχεται μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης που δημιουργεί μια προοπτική».

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσχονάς προτίμησε ως Πανεπιστημιακός να μην εκφέρει επιστημονική άποψη καθώς θα «ήθελε να έχει μετρήσει». Ωστόσο, προσωπικά μιλώντας, είπε πως το «Καλύτεροι μισθοί για όλους» είναι ένα «πολύ καλό σύνθημα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More