Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπουρκίνα Φάσο: Νέα επίθεση τζιχαντιστών με 8 νεκρούς

Σε νέα επίθεση τζιχαντιστών στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι δύο εξ αυτών άμαχοι  οι υπόλοιποι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης, έγινε γνωστό  την  Πέμπτη 16/6.

Οι έξι ήταν εθελοντές  της οργάνωσης Υπεράσπιση της Πατρίδας (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP), η οποία αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από το κράτος, διευκρίνισε ο αξιωματούχος της βόρειας επαρχίας Ναμεντενγκά.

Η επίθεση εναντίον της βάσης παραστρατιωτικών έγινε την Τετάρτη  από πολυάριθμους ενόπλους οι οποίοι κινούνταν με οχήματα που διέθεταν τετρακίνηση και τρίκυκλα.

Η επίθεση διαπράχθηκε μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη σφαγή δεκάδων αμάχων στην πόλη Σεϊτενγκά. Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Τετάρτη, η έφοδος τζιχαντιστών στην πόλη αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 86 άνθρωποι.

Η VDP δημιουργήθηκε επί των ημερών του πρώην προέδρου Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ το 2019, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

Ο κ. Καμπορέ ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More