Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Γκλέτσος: Ανησυχητική η ρύθμιση μη εξασφάλισης κοινοχρησίας αιγιαλών και παραλιών σε νησιωτική και παραμεθόρια περιοχή

“Τα κοινόχρηστα πράγματα (Παραλίες ,αιγιαλοί λίμνες, όχθες ποταμών κ.α.) είναι εκτός συναλλαγής και πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτά, η κοινή χρήση, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μία παραμεθόρια περιοχή με έντονη νησιωτικότητα”, δήλωσε -μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου- ο υπεύθυνος σε θέματα προστασίας φύσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Φύσης, Μίλτος Γκλέτσος.

Η ΕΕΠΦ είναι μια από τις οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες τίθενται ενάντια στη κατάργηση της αδόμητης ζώνης των 30 μέτρων από το όριο του αιγιαλού.

“Την ώρα που”, όπως τονίζουν στο υπόμνημά τους, “στη Γαλλία και την Ισπανία θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες, που ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φθάνουν μέχρι και στα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, προωθώντας την απαιτούμενη προστασία των ακτών τους, η Ελλάδα καταργεί και το ελάχιστο των 30 μέτρων, δίνοντας σήμα σε πράξεις οριοθέτησης παραλίας, που επιτρέπουν δόμηση κυριολεκτικά πάνω στο κύμα”.  

“Είναι ανησυχητικό”, πρόσθεσε ο κ Γκλέτσος, “να υπάρχει ρύθμιση που να αμφισβητεί, να μην εξασφαλίζει δηλαδή την κοινοχρησία αιγιαλών και παραλιών”.

Χαρακτήρισε αρκετά πολύπλοκο το νομοσχέδιο, που συζητείται στη βουλή, μετά από δημόσια διαβούλευση, υπογραμμίζοντας, πως αυτό “καταργεί πάνω από 12 άρθρα του προηγούμενου νόμου, απειλώντας έτσι τη προστασία υφιστάμενων παραλιών, ενώ παράλληλα σε εκκρεμότητα παραμένουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες”.

Να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο για ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης

“Πιστεύουμε”, εξήγησε, “ότι η Ελλάδα και οι παράκτιες περιοχές πρέπει να διατηρήσουν τη προσβασιμότητα στις ακτές ,τα σημαντικά οικοσυστήματα, άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος και το υψηλής ποιότητας φυσικό περιβάλλον αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές στη Μεσόγειο, που έχουν βαριές υποδομές πάνω στην ακτή“.

Οι οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την κύρωση και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, που προβλέπει η Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου.

“Παρ’ ότι αυτό το πρωτόκολλο αποτελεί ενωσιακό δίκαιο”, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΕΠΦ, “ωστόσο δεν έχει γίνει κύρωση, ούτε εφαρμογή του από τη χώρα μας, ώστε να μην επιτρέπει δόμηση σε ζώνη 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή”.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Γκλέτσου στις ‘’απάτητες’’ παραλίες, οι οποίες όπως είπε δεν έχουν οριστεί σωστά, “πρέπει πρώτα να χαρακτηριστούν” υποστήριξε, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για πιέσεις που ασκούνται από επιχειρηματίες στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην εμπορική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More