Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Γκλεζάκος στο Πρώτο: Ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω παρατεταμένης ακυβερνησίας (audio)

«Εάν πούμε ότι θα μείνουμε για ένα διάστημα μηνών με την μεταβατική κυβέρνηση, την υπηρεσιακή κυβέρνηση, κινδυνεύουμε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό» απάντησε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σε σχετική ερώτηση για το εάν ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν λογαριάζεται από τον μηχανισμό του Δημοσίου τόσο όσο μια κανονική κυβέρνηση και λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της δεν μπορεί να πάρει μέτρα μεσοπρόθεσμα. Αν είναι δύο μήνες αυτή η κατάσταση δεν θα έχουμε έναν εκτροχιασμό, άξιο λόγου. Αν είναι έξι μήνες θα έχουμε ένα σοβαρό εκτροχιασμό», εξήγησε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής.

«Η θεραπεία του πληθωρισμού περνάει μέσα από τον τραυματισμό της οικονομίας»

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πληθωρισμού ο κ. Γκλεζάκος είπε ότι η μείωση του φαινομένου περνά μέσα από την ύφεση της οικονομίας. «Πολύ απλά η κλασική συνταγή λέει ότι να έχει λιγότερα χρήματα ο κόσμος και λιγότερα χρήματα θα έχει όταν η ανάπτυξη ψαλιδιστεί ή πάμε σε ύφεση για να υπάρξει μικρότερη ζήτηση. Και όπως ξέρουμε οι τιμές διαμορφώνονται με προσφορά και ζήτηση. Είμαστε σε μια πραγματικά πρωτοφανή κατάσταση όπου έχουμε πληθωρισμό και λόγω ελλείμματος προσφοράς αλλά και λόγω πλεονάσματος αγοραστικής δύναμης», εξήγησε.

«Αν δεν υπάρχει εκλογική αβεβαιότητα, θα έχουμε ανάπτυξη κοντά στο 2%»

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη που θα έχει η χώρα μας το 2023, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής εκτίμησε ότι αυτή θα προσεγγίζει το 2%. «Είναι καλό αυτό αν σκεφτούμε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 0,5% και οφείλεται κυρίως στον τουρισμό που εξακολουθεί να είναι ψηλά. Ήδη οι κρατήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι και το επόμενο καλοκαίρι θα πάει καλά. Οφείλεται και στο Ταμείο ανάκαμψης το οποίο “βρέχει χρήμα”», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούν να μείνουν πολύ ψηλά οι τιμές ενέργειας»

Κληθείς να σχολιάσει τις υψηλές τιμές ενέργειας, ο κ. Γκλεζάκος τόνισε ότι οι τιμές δεν μπορούν να μείνουν ψηλά λόγω της ύφεσης. «Η ύφεση θα έχει σαν αποτέλεσμα να ζητείται λιγότερη ενέργεια και επομένως θα συγκρατηθούν οι τιμές. Από κει και πέρα βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουμε καλές εξελίξεις στο ουκρανικό, να σταματήσει εκεί ο πόλεμος, οπότε αυτομάτως οι τιμές του φυσικού αερίου, του ρεύματος, του πετρελαίου θα πέσουν», πρόσθεσε.

Τέλος, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής εκτίμησε ότι από το 2024 και μετά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα πέσουν, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ρωσοουκρανικό μέτωπο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More