Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Κατράνη, μέλος Πρωτοβουλίας Μεσογειακής Αναιμίας: Το αίμα είναι η ζωή μας – Να λυθεί το πρόβλημα των χρόνιων υπομεταγγίσεων

Για την κινητοποίηση που διοργάνωσε σήμερα η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία με κύριο αίτημα την επίλυση του προβλήματος των υπομεταγγίσεων των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία» μίλησε στην ΕΡΤ η Μυρσίνη Κατράνη.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρές υπομεταγγίσεις. Το αίμα είναι η ζωή μας, Το χρειαζόμαστε, δεν το παράγουμε. Το αίτημα μας είναι να λυθεί το πρόβλημα των χρόνιων υπομεταγγίσεων» δήλωσε στην εκπομπή «EΡΤ Newsroom Update».

Όπως αποκάλυψε η ποσότητα του αίματος που χρειάζεται ένας ασθενής με μεσογειακή αναιμία είναι ανάλογη με το βάρος του. «Ο μέσος πάσχοντας από μεσογειακή αναιμία χρειάζεται 2 φιάλες κάθε 15 μέρες. Στην περίοδο των υπομεταγγίσεων μπορεί να έρχεται κάθε εβδομάδα και δύο φορές μέσα στη βδομάδα γιατί δεν υπάρχει επαρκή ποσότητα», αποκάλυψε.

Καταρρέουν όλα τα συστήματα δίχως μετάγγιση

Μιλώντας για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς η κα Κατράνη αναφέρθηκε και στις άλλες συνέπειες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μη σωστής αντιμετώπισής τους. «Χάνουν τις δουλειές τους οι άνθρωποι. Άν είσαι στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορείς να παίρνεις συνέχεια άδεια για να κάνεις μεταγγίσεις δύο φορές την εβδομάδα. Είναι θέμα επιβίωσης», πρόσθεσε το μέλος της Πρωτοβουλίας Μεσογειακής Αναιμίας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Και όπως δήλωσε στον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο οι ελλείψεις αίματος προκαλούν στους ασθενείς καρδιοπάθειες, χρόνια κόπωση, προβλήματα με τους πνεύμονες και τα οστά.

«Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Είναι ένα ντόμινο. Αν δεν έχεις τη μετάγγιση καταρρέουν όλα τα συστήματα σιγά σιγά» είπε τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της υπομετάγγισης έχει γίνει πιο έντονο.

Πηγή: «EΡΤ Newsroom Update».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More