Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Λογοθέτης: Η αυστηροποίηση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας θα κριθεί το επόμενο δίμηνο – Οι προτάσεις του Άγγελου Χαριστέα

Για δύο κρίσιμους μήνες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου που τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας επαναξιολογούνται, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης στο Ertnews (εκπομπή Update) τονίζοντας ότι η όποια επέκταση ή αυστηροποίηση εξαρτάται από την έκβαση της διαβούλευσης με τις ομάδες, τα σωματεία, τη συνομοσπονδία. Από την πλευρά του ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και αντιπεριφερειάρχης Άγγελος Χαριστέας τόνισε ότι το θέμα είναι πώς θα περιοριστεί η οπαδική βία ώστε να μην έχουμε δολοφονίες, ενώ αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία το 2002 όταν η κάμερα σε γήπεδο της Βρετανίας βοήθησε να συλληφθεί εκείνος που πέταξε μπουκάλι στο κεφάλι του συναδέλφου του Κώστα Κατσουράνη.

Για τον 31χρονο αστυνομικό που δέχτηκε τη ναυτική φωτοβολίδα στα επειεσόδια του Ρέντη, ο Μάνος Λογοθέτης είπε ότι το χειρουργείο πήγε εξαιρετικά καλά παρά την επιβαρυμένη κατάσταση του Γιώργου αλλά και η επιστήμη σε αυτή τη φάση περιμένει.

Εν αναμονή νέων συλλήψεων ο κ. Λογοθέτης χαρακτήρισε προφανές ότι υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι ενώ, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε σύλληψη γίνει πρώιμα δημιουργεί προβλήματα στην προανάκριση που είναι ενεργή.

Ο ρόλος της αστυνομίας πρέπει να περιορίζεται στην ασφάλεια των πολιτών και τη δημόσια τάξη

Προφανώς η αστυνομία δεν έχει ρόλο στην εξυπηρέτηση ανώνυμων εταριειών, όμως η δημόσια τάξη και ασφάλεια δεν ανατίθενται, τόνισε ο κ. Λογοθέτης.

«Υπάρχει αυτός ο διάλογος έντονα και έρχεται και από την πλευρά των συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας που πολλές φορές έχουν δηλώσει ότι τι δουλειά έχει η αστυνομία σε ένα αθλητικό γεγονός μεταξύ δύο επαγγελματικών σωματείων. Η δουλειά της αστυνομίας εύκολα γίνεται κατανοητό ότι είναι εκεί που βρίσκεται μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Εξ αυτού έχει ρόλο και σε αυτούς τους χώρους και ως τέτοιος θα πρέπει να περιορίζεται να είναι», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συζήτηση για χρήση κινητών είπε ότι τα τηλέφωνα αυτά έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ταυτοπροσωπία μας όπως στις οικονομικές συναλλαγές κι έτσι είναι τεχνική λύση που εξασφαλίζει το ζητούμενο, δηλαδή ποιος έρχεται και πού κάθεται.

Ακόμη κι αν υπάρξει είσοδος σε γήπεδο με «δανεικό» κινητό, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, το ίδιο το κινητό έχει κώδικες ασφάλειας κι αν αναιρεθούν θα υπάρξει δεύτερο τσεκάρισμα και τρίτο με δειγματοληπτικό έλεγχο και φωτογράφηση από κάμερες στο χώρο.

Το θέμα είναι τι κάμερες υπάρχουν, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κάποιες έχουν τοποθετηθεί από το 2009, ενώ σε άλλα γήπεδα στο εξωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα να πιστοποιηθεί ηλεκτρονικά αν αυτό το κάθισμα ορθά είναι κατειλημμένο από κάποιον οπαδό ή όχι και να ακολουθήσει η αναγνώριση προσώπου. Επιπλέον υπάρχουν πλέον λογισμικά αναγνώρισης τα οποία μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για την κίνηση και την απειλή, πρόσθεσε ο κ. Λογοθέτης.

‘Αγγελος Χαριστέας: Σημαντικό να υπάρχουν κάμερες αναγνωρισιμότητας μέσα στο γήπεδο

« Για μένα σημασία έχει να λειτουργήσει το σύστημα του φέις κοντρόλ μέσα στο γήπεδο. Είναι για μένα αυτό το πιο σημαντικό. Να υπάρχει ταυτοπροσωπία για κάθε θέση» είπε ο κ. Χαριστέας εκτιμώντας ότι η βία είναι παγκόσμιο φαινόμενο που μπορούμε να περιορίσουμε ώστε να μην γίνονται δολοφονίες.

Στο κομμάτι της κοινωνίας μας, κάποιοι αισθάνονται αδικημένοι, υποδεέστεροι και όλο αυτό το πράγμα βράζει και δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των φιλάθλων, των οπαδών. Θα έλεγα πως το θέμα είναι εντελώς κοινωνικό, δεν είναι αθλητικό, πρόσθεσε.

Οι νόμοι είναι πάρα πολύ σωστοί, είπε ακόμη ο Άγγελος Χαριστέας τονίζοντας ότι πρέπει να θεσπιστεί μια επιτροπή παραβατικότητας, η οποία θα ελέγχει, θα συνεδριάζει ανοιχτά προς τον κόσμο και θα αποδίδει τις ποινές που πρέπει σε όλους, ανεξαρτήτως ομάδας.

Πηγή: Ertnews – Update με τον Θάνο Σιαφάκα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More