Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Νατάν στο Πρώτο για πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς: Δεν ξέρω αν το Ισραήλ επιθυμεί τη διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης-Θα ήθελα να δω τη λύση των δύο κρατών (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» βρέθηκε καλεσμένος ο Μπένι Νατάν, Ομότιμος Καθηγητής Αεροδιαστημικής στο Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, στη Χάιφα, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θανάση Γεωργακόπουλο, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.

«Δεν ξέρω αν το Ισραήλ επιθυμεί την διεύρυνση της κατάστασης αυτής της σύγκρουσης» σημείωσε ο κ. Νατάν στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο συμπληρώνοντας το εξής «πρώτα από όλα θέλω να πάω σε αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Χάγη στο οποίο προσάγεται το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, για γενοκτονία. Αυτό το οποίο έγινε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς είναι σίγουρα ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου, γιατί δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον από το ολοκαύτωμα και μετά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το ξεκίνησε η Χαμάς και ότι αν είχε τη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι πλήρης γενοκτονία. Ευτυχώς που τους σταμάτησε ο ισραηλινός στρατός-όχι εγκαίρως βέβαια-γιατί είχαμε και πάρα πολλά θύματα αλλά κατάφερε να τους σταματήσει. Αν δεν τους σταματούσε αυτό θα ήταν γενοκτονία (…)».

«Χωρίς αμφιβολία αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα είναι τραγικά. Δηλαδή, οι είκοσι κάτι χιλιάδες νεκροί είναι κάτι το οποίο μπορεί ορισμένοι να λένε ότι είναι αναπόφευκτο ίσως, αλλά είναι σίγουρα δυστυχές και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε, αλλά και πάλι εγώ δεν είμαι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός. Και πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν καταλαβαίνω από στρατηγική. Σίγουρα όμως πιστεύω ότι και αυτοί που μας διοικούν, οι «ηγέτες μας» δεν καταλαβαίνουν και αυτοί από στρατηγική. Φοβάμαι πολύ τι μπορεί να γίνει με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τι μπορεί να γίνει με το Ιράν και την υπόθεση με τους Χούθι. Η κατάσταση κατά τη γνώμη μου είναι τραγική και δεν βλέπω τη λύση (…) Τώρα μιλάμε για μια οργάνωση η οποία αδιαφορεί τελείως για τους πολίτες της Γάζας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να προωθήσει αυτά που λέει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την εξάλειψη του Ισραήλ και επίσης η ίδια να διατηρηθεί. Από την άλλη μεριά, ο Νετανιάχου φροντίζει να διατηρηθεί και αυτός στην εξουσία και κάνει τα πάντα για τη συνέχιση του πολέμου, γιατί αυτό τον κρατάει ακόμα στην εξουσία» σημείωσε εν συνεχεία σχολιάζοντας τη κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

«Εγώ θα ήθελα να δω τη λύση των δύο κρατών. Δεν ξέρω όμως, με ποιον τρόπο θα μπορέσει να γίνει αυτό το πράγμα και δεν ξέρω αν και οι Ισραηλινοί θα δεχτούν, αν σκεφτούμε την επίθεση της Χαμάς-τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς-και αναρωτιούνται οι Ισραηλινοί, πως μπορούμε εμείς να έχουμε εμπιστοσύνη στους Παλαιστινίους; Πολύ σωστό αυτό, αλλά δεν βλέπω και καμία άλλη λύση. Δηλαδή η λύση του ενός κράτους όπου «οι δύο λαοί θα ζουν ειρηνικά» είναι ανέφικτη. Τη λύση των δύο κρατών εγώ θέλω να τη δω, αλλά δεν ξέρω πώς» είπε στο τέλος ο κ. Νατάν, ερωτηθείς για το πως θα έβλεπε την εκδοχή να βρεθεί κάποια λύση ανάμεσα στα δύο κράτη, Ισραήλ-Χαμάς.

Όλη η συνέντευξη του κ. Νατάν ακολουθεί παρακάτω:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More