Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νάπολη: Προετοιμασία πιθανής ανόδου του επιπέδου ηφαιστειακού συναγερμού

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ο Ιταλός υπ. Πολιτικής Προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, απευθυνόμενος στο Ιταλικό Κοινοβούλιο σχετικά με τον κίνδυνο βραδυσεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή των Φλεγραίων Πεδίων (Κάμπι Φλεγκρέι) στην επαρχία της Νάπολη, είπε χαρακτηριστικά πως “η συνολική εικόνα, αν και δεν είναι ξεκάθαρη, υποδηλώνει ότι οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω. Οι δραστηριότητες παρακολούθησης και πρόληψης πρέπει να ενταθούν περαιτέρω: θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, λέει η επιτροπή, για την πιθανή ανάγκη γρήγορης μετάβασης σε υψηλότερο επίπεδο συναγερμού”.

Η εισήγηση του υπουργού επιβεβαιώνει το πόρισμα της Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται στην Πολιτική Προστασία να ετοιμαστεί αυξάνοντας το επίπεδο επιφυλακής από το κίτρινο στο πορτοκαλί. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σύνολο των επιστημονικών αποτελεσμάτων ενισχύει τις ενδείξεις για τη συμμετοχή του μάγματος στην τρέχουσα βραδυσεισμική διαδικασία ανύψωσης εδάφους

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία από τις αρχές Σεπτεμβρίου χτυπά την ευρύτερη περιοχή με σεισμούς μεταξύ 3 και 4,2 Ρίχτερ ανησυχεί τους κατοίκους αλλά και τις Αρχές. Όπως είχε μεταδώσει το ertnews στις 1/11, η Επιτροπή Μεγάλων Κινδύνωνπροχώρησε σε προειδοποιητική ανακοίνωση για την συνεχή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας μάλιστα πως καθιστά απαραίτητη την προετοιμασία για πιθανές νέες δράσεις πρόληψης. Αυτή είναι η περίπτωση της κόκκινης ζώνης, για την οποία προβλέπεται η εκκένωση σε σενάριο ηφαιστειακής έκρηξης και που περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπων.

Αν και σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας “δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικές βραχυπρόθεσμες εξελίξεις”, ο υπουργός πρόσθεσε  πως “οι ασκήσεις πρέπει να ενταθούν”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αντιμετωπίζει μια βραδυσεισμική κρίση. Ο ίδιος ο υπουργός Μουσουμέτσι υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εκατοντάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις κατεστραμμένες κατοικίες τους.

Όσον αφορά το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, ήδη στα μέσα Οκτωβρίου αποφασίστηκε να ετοιμαστεί ένα, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με κόστος 52 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στα έργα, προβλέπεται η διεύρυνση των οδών, αλλά και η δημιουργία τριών οδών διαφυγής του πληθυσμού εις περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More