Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα ευρήματα απολιθωμένων κορμών στο Σιγρί

25.000 απολιθωμένους κορμούς κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου,  έφεραν στο φως οι σωστικές εργασίες, που πραγματοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, έχει το προνόμιο να επισκέπτεται πρώτη από όλους την περιοχή με τα μοναδικά ευρήματα.

Ο Νίκος Ζούρος, διευθυντής του μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου εξηγεί ότι πρόκειται για το μοναδικό ανοικτό μουσείο στον κόσμο.   

Η ηλικία των ευρημάτων υπολογίζεται στα είκοσι εκατομμύρια χρόνια και περιλαμβάνουν πολλά είδη βαλανιδιάς, δάφνης, οξιάς, φοίνικες, φτέρες, κ.α..  

Όπως λέει ο κ. Ζούρος, τα ευρήματα αποτελούν έκπληξη. «Δεν πιστεύαμε ότι θα βρεθεί τόσο μεγάλος αριθμός χλωρίδας και αυτό τα καθιστά τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία του πλανήτη.  Σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα στοιχεία. για το μακρινό γεωλογικό παρελθόν».

Το απολιθωμένο δάσος δεν δημιουργήθηκε σε ένα μόνο γεγονός, αλλά σε διαδοχικές ηφαιστειακές εκρήξεις. Υπήρξαν επάλληλα απολιθωμένα δάση το ένα επάνω στο άλλο, με μεγάλα διαστήματα μεταξύ των εναποθέσεων.    Για εκείνους που επιθυμούν να πάρουν μια γεύση του παρελθόντος και της δημιουργίας του πλανήτη δεν υπάρχει κάτι πιο αντιπροσωπευτικό στον πλανήτη από την Λέσβο. Για την καλύτερη περιήγηση έχουν χαραχθεί ειδικές διαδρομές για τους επισκέπτες, που θα είναι διαθέσιμες από φέτος το καλοκαίρι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More