Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Σουδάν

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν χθες στο Ομντουρμάν (Δυτικό Χαρτούμ) του Σουδάν, καθώς κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε παραστρατιωτικές μονάδες σε μια προσπάθεια να σπάσουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας εφοδίων και πυρομαχικών των ανταρτών στην πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξαν βομβαρδισμοί από αέρος και συνεχείς κανονιοβολισμοί, ενώ χερσαίες αντίπαλες δυνάμεις συγκρούονταν σε διάφορα σημεία του Ομντουρμάν.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι πρόκειται για τις σφοδρότερες συρράξεις εδώ και εβδομάδες στην περιοχή, οι οποίες ξεκίνησαν από τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στο στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και έχουν φέρει τη χώρα στα χείλος του εμφύλιου πολέμου.

«Για ώρες, δεχόμασταν συνεχώς βομβαρδισμούς, κανονιοβολισμούς και πυροβολισμούς. Για πρώτη φορά ήμασταν αντιμέτωποι με ακατάπαυστες επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις» δήλωσε έντρομος στο Reuters ο Μαναχέλ Αμπάς, ένας 33χρονος κάτοικος του Ομντουρμάν.

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις συγκρούσεις στο Σουδάν, ηγέτες φυλών από το Νότιο Νταρφούρ δήλωσαν τη Δευτέρα την πίστη τους στις ΔΤΥ, που έχουν τις ρίζες τους στις αραβικές πολιτοφυλακές οι οποίες αναμίχθηκαν στην καταστολή της εξέγερσης στο Νταρφούρ μετά το 2003, πριν εξελιχθούν σε επίσημα αναγνωρισμένη δύναμη.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντίπαλους στρατηγούς του τακτικού στρατού και των ΔΤΥ ξέσπασαν μετά από διαφωνίες για το ρόλο της κάθε πλευράς στο σχέδιο μετάβασης προς μια πολιτική ομαλότητα, τέσσερα χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση και ανατροπή του προηγούμενου προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν σε αρκετές προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, όμως οι συνομιλίες στη Τζέντα τελικά ανεστάλησαν, αφού και οι δύο πλευρές παραβίασαν την εκεχειρία.

Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων στα μέσα Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 650.000 που πέρασαν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.   

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More