Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέος «κύκλος αίματος» στη Δυτική Όχθη: Ο παλαιστινιακός αγώνας για αυτοδιάθεση & οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ για ιρανικό «δάκτυλο»

Τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας, από την Δεύτερη Ιντιφάντα, πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Τα νοσοκομεία της Παλαιστίνης έχουν γεμίσει νεκρούς και δεκάδες τραυματίες μετά τις εναέριες και επίγειες επιχειρήσεις. Το ρεύμα κόπηκε και μπουλντόζες σάρωσαν τους δρόμους στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό, ο οποίος, όπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, έχει γίνει άντρο της Χαμάς.

Είναι ο ίδιος φαύλος κύκλος αίματος που ανοίγει κάθε φορά από την ανάγκη του Ισραήλ για ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση, αναφέρει η επικεφαλής του τμήματος των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου.

Έχουμε συνηθίσει αυτή η αναμέτρηση να γίνεται στην πολύπαθη Γάζα. Αυτή τη φορά όμως, επίκεντρο είναι η Τζενίν στη Δυτική Όχθη και αυτό γιατί:

το Ισραήλ εκτιμά ότι με την υποστήριξη και την χρηματοδότητση του Ιράν έχει μετατραπεί σε κέντρο κατασκευής και εισαγωγής όπλων και απειλείται η ασφάλεια όχι μόνο των εβραίων εποίκων που ζουν στην εν λόγω αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή, αλλά όλων των κατοίκων του κεντρικού Ισραήλ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συγκυρία που ο ισραηλινός στρατός ξεκινά τη μεγαλύτερη επιχείρησή του στη Δυτική Όχθη εδώ και 20 χρόνια:

η πολιτική κρίση για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν έχει κοπάσει, χιλιάδες βγήκαν ξανά στους δρόμους το Σαββατοκύριακο και το βράδυ της Δευτέρας για να διαμαρτυρηθούν

και η κυβέρνηση Νετανιάχου τελεί υπό την πίεση των ακροδεξιών εταίρων της να προστατέψει Εβραίους εποίκους από τις επιθέσεις των Παλαιστινιών (29 έχουν χάσει τη ζωή τους από αρχή έτους στη Δυτική Όχθη).

Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση αυτή του ισραηλινού στρατού και ποια θα είναι η απάντηση από την Χαμάς, αν θα επιλέξει, δηλαδή, να ανοίξει και το μέτωπο της Γάζας.

Με τη βοήθεια ελεύθερων σκοπευτών που έχουν λάβει θέσεις μέσα σε σπίτια και κάλυψη από αέρος με drone, οι ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Κάνουν εφόδους πόρτα – πόρτα, σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που θυμίζει εκείνες από την εποχή της Δεύτερης Ιντιφάντα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ρεύμα κόπηκε και μπουλντόζες σάρωσαν τους στενούς δρόμους καταστρέφοντας κτήρια, για να ανοίξουν δρόμο στους στρατιώτες. Τα ασθενοφόρα περνούν μετ`εμποδίων, ενώ ακούγονται εκρήξεις.

Με καλυμμένα τα πρόσωπα, Παλαιστίνιοι μαχητές ανταλλάσσουν πυρά με τους Ισραηλινούς. Άλλοι πετούν πέτρες και βάζουν φωτιά σε λάστιχα στον ασφυκτικά πυκνοκατοικημένο καταυλισμό, ο οποίος, όπως λέει το Ισραήλ, έχει γίνει άντρο της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που χρηματοδοτούνται από το Ιράν. Ανακοίνωσε ότι χτύπησε κέντρο διοίκησης, αποθήκη όπλων και κρησφύγετο μαχητών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή απαντά ότι στόχος του Τελ Αβίβ είναι να αφανίσει τον καταυλισμό και οι ένοπλες ομάδες απειλούν με αντίποινα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα νοσοκομεία γέμισαν νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, καθώς συνεχιζόταν η πολύωρη επιχείρηση. Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του.

Η βία έχει κλιμακωθεί στη Δυτική Όχθη, όπου επεκτείνονται οι εβραϊκοί οικισμοί. Έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις Παλαιστίνιων ενόπλων κατά εποίκων, ενώ πριν από λίγες μέρες όχλος εποίκων πυρπόλησε σπίτια Παλαιστινίων.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι νεκροί από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Τζενίν – Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More