Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο βίντεο από την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ – Ενισχύεται η εκδοχή του αιφνιδιασμού

H πλέον θανατηφόρα επίθεση που δέχεται στο έδαφός του το Ισραήλ από την ίδρυσή του, ξεκίνησε από μια τρύπα που άνοιξε ρουκέτα της Χαμάς στον φράχτη με το διπλό συρμπατόπλεγμα μήκους 65 χιλιομέτρων που ύψωσε το Ισραήλ έναντι της Γάζας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το νέο βίντεο. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Κασάμ, φέρεται να είναι η πηγή του βίντεο που πυροδοτεί το ερώτημα εάν το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε ή ξεγελάστηκε.

Στο οπτικό υλικό ακούγονται πυροβολισμοί καθώς οι ένοπλοι της Χαμάς διείσδυσαν υπό μπαράζ ρουκετών, κοντά σε φυλάκιο στο νότιο Ισραήλ.

Τα drones αλλά και οι αλεξιπτωτιστές της Χαμάς δρούσαν παράλληλα, ενώ το Ισραήλ γιόρταζε την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ. Μια ημέρα πριν συμπληρώθηκαν 50 έτη από την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1973 που αιφνιδίασε το Ισραήλ και έγινε κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ (εβραϊκή Ημέρα της Εξιλέωσης). Εκείνος ο πόλεμος οδήγησε στον θάνατο 2.600 Ισραηλινών και σε τουλάχιστον 9.500 νεκρούς και αγνοούμενους από την αραβική πλευρά σε τρεις εβδομάδες μαχών.

Τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για τρομερή κινητικότητα στις επικοινωνίες της Χαμάς, ωστόσο οι συνοριοφύλακες δεν φάνηκαν προετοιμασμένοι, για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «αφού ακόμα και τα πολυβόλα ελέγχονται όπως όλα τα συστήματα ασφαλείας, ηλεκτρονικά».

Οι συγκρίσεις δεν έλειψαν και σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου, δηλαδή τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More