Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκος Δένδιας: Μετέβη στο νοσοκομείο μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν – Υπεβλήθη σε εξετάσεις

Στο νοσοκομείο για εξετάσεις με συμπτώματα βαρέως κρυολογήματος μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Νίκος Δένδιας έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις και επέστρεψε στο σπίτι του.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας (20/2) ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για προληπτικούς λόγους. Όλα τα τεστ στα οποία υπεβλήθη ο κ. Δένδιας ήταν αρνητικά.

«Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Το πρωί της Τρίτης (21/2) πραγματοποιήθηκαν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, όπου επισημάνθηκε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει οι διαφορές να επιλύονται μέσω της διπλωματίας, δίχως απειλές. Πρόσθεσε ότι, αν και καταλαβαίνει τις διαφορές, είναι προς το συμφέρον όλων η επίλυσή τους.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μπλίνκεν είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι φίλοι και σύμμαχοι. Μίλησε με θετικό τρόπο για τις προσπάθειες της Ελλάδας να γίνει η περιοχή κέντρο ενέργειας ενώ σημείωσε ότι οι διαφορές όταν επιλυθούν ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίες και για τους δυο λαούς.

Ερωτηθείς σχετικά ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι είναι προς το συμφέρον και το δικό μας των δυο χωρών να βρουν τρόπο να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη. «Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο λαών κι ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Οπως τόνισε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. «Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More