Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στην Ιταλία, ο δήμαρχος του Κούτρο μιλά στην ΕΡΤ: Δύσκολη η λύση του μεταναστευτικού, να αντιμετωπιστεί με Ελλάδα και Τουρκία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την Πέμπτη 16/03 η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε στο Παλάτσο Κίτζι με συγγενείς των θυμάτων και των επιζώντων του ναυαγίου της 26ης Φεβρουαρίου στο Κούτρο της Καλαβρίας, το οποίο μέχρι στιγμής μετρά 86 επιβεβαιωμένα θύματα.

Όπως μεταδίδει σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης η Τζόρτζια Μελόνι, παρουσία μεταφραστών αλλά και των ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Αλφρέντο Μαντοβάνο, μετέφερε στους παρευρισκόμενους “την προσωπική της εγγύτητα και εκείνη ολόκληρης της Ιταλικής Κυβέρνησης”.

Επίσης, μέσα σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα η Ιταλίδα Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι “θα συνεχίσει τις έρευνες για την ανεύρεση των σορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιθανόν έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό της βάρκας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας”. Η Τζόρτζια Μελόνι διαβεβαίωσε επίσης για τη διπλωματική δέσμευση της Ιταλίας “εντός της ΕΕ να δώσει συνέχεια στα αιτήματα για υποδοχή και επανένωση των επιζώντων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες”.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το τραγικό συμβάν, το οποίο σόκαρε την Ιταλική κοινή γνώμη και έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης που πλήττει τη Νότιο Μεσόγειο.

Στα πλαίσια του ναυαγίου, την Τετάρτη 15/03 μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης ο δήμαρχος του Κούτρο, Αντόνιο Τσεράσο. Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, σχετικά με την άποψη του δημάρχου για τις ενέργειες της Κυβέρνησης Μελόνι μετά το ναυάγιο αλλά και μια αξιολόγησή του για το λεγόμενο “διάταγμα των μεταναστευτικών ροών” που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνέχεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Καλαβρίας, ο δήμαρχος απάντησε χαρακτηριστικά πως πιστεύει από πλευράς της Ιταλικής Κυβέρνησης “ότι υπάρχει καλή πίστη και ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο να λυθεί, αλλά πρέπει να βρει παρηγοριά σε όλα τα έθνη της Ευρώπης”.

Φανερά συγκινημένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για το πρόσφατα ανακοινωμένο διάταγμα ο δήμαρχος τόνισε πως “ξεκινά μια νέα πορεία και επομένως πρέπει να επαληθεύσουμε, στη συνέχεια επί τόπου, αν (το διάταγμα) αυτό είναι εφικτό, αν παράγει θετικά αποτελέσματα” και μάλιστα υπογράμμισε πως, όσον αφορά το μεταναστευτικό “η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει μόνη της”.

Ο δήμαρχος του Κούτρο επικεντρώθηκε και στο γεγονός πως το μεταναστευτικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί “σε συνέργεια και με την ίδια την Ελλάδα, αλλά με την Τουρκία” διότι – επισήμανε – “αυτά τα αδέρφια μας έφυγαν από την Τουρκία, διέσχισαν τα θαλάσσια ύδατα πλησίον της Ελλάδας. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνοι μας (οι κάτοικοι του Κούτρο), ούτε και η Κυβέρνηση”.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος επικρότισε το γεγονός ότι “η Κυβέρνηση δεν χαμήλωσε τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτή την τραγωδία”, από τις θεσμικές επισκέψεις την ίδια μέρα του ναυαγίου αλλά και στη συνέχεια αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για τον οποίο ο Τσεράσο τόνισε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέφερε όσο κι εμείς, όσο και εγώ, από αυτή την τρομερή τραγωδία”.

“Η Κυβέρνηση ήταν επίσης επιμελής, μεταξύ όλων των υποχρεώσεών της, να έρθει και να πραγματοποιήσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο Κούτρο. Πρόκειται για μια σημαντική πράξη” πρόσθεσε ο δήμαρχος “διότι θα πρέπει να συγκριθεί με όλα τα άλλα έθνη, ώστε όλοι μαζί να σκεφτούμε την επίλυση του προβλήματος”.

Ολοκληρώνοντας την σκέψη του, ο κ. Τσεράσο έβαλε ‘νερό στο κρασί’ όσον αφορά τις κριτικές που εισέπραξε η Κυβέρνηση Μελόνι για τη διαχείριση της τραγωδίας – γεγονός μάλιστα το οποίο φέρνει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας κάτω από το συμβολικό αριθμό-ορόσημο του 30% σύμφωνα με δημοσκόπηση του οίκου Supermedia Youtrend.

“Όλοι έχουν κυβερνήσει, από οποιοδήποτε κόμμα, από οποιονδήποτε συνασπισμό, και αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει σημαίνει ότι δεν λύνεται εύκολα” τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος κατέληξε πως “δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον άλλον για ανικανότητα ή για κακοπιστία, γιατί αυτό σημαίνει ότι όλοι τότε, όλο το συνταγματικό τόξο, δεν ήξεραν πώς να κυβερνήσουν εδώ και χρόνια” και έκλεισε εμβληματικά, με μια νότα ελπίδας, πως “οτιδήποτε καινούργιο μπορεί να συντελέσει στη σωτηρία έστω ενός μονάχα ανθρώπου, είναι ήδη επιτυχία”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More