Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Να τους διαβάσω ποιήματα» στις Μικρές Ιστορίες του ERTFLIX

Την ταινία μικρού μήκους «Nα τους διαβάσω ποιήματα» του Αλέξη Χατζηγιάννη έχουν την ευκαιρία να δουν οι θεατές του ERTFLIX ως τις 22 Γενάρη 2024 (με ανοιχτή την πιθανότητα παράτασης).

Η ταινία, που κέρδισε βραβείο κοινού κι επιτροπής στο Φεστιβάλ Micro μ 2022, είναι μια ταινία δρόμου με κεντρικούς ήρωες ένα νταλικέρη και έναν ποιητή  που γνωρίζονται σε ένα μπαρ και ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι που τους οδηγεί σε μια παράδοξη και επικίνδυνη βραδιά ποίησης στη μέση του πουθενά.

Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος του Γιώργου Σκαμπαρδώνη από το βιβλίο Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος (2009) με έντονο το στοιχείο του χιούμορ, της ανατροπής στερεοτύπων και προσδοκιών και φόντο τη χριστουγεννιάτικη Βόρεια Ελλάδα.

Η ιδέα για την κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος ανήκει στον ίδιο το συγγραφέα όπως αναφέρει ο Αλέξης Χατζηγιάννης στη συνέντευξη του στην πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου.

Κεντρικό σημείο της αφήγησης, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η αντίφαση των δυο τόσο διαφορετικών χαρακτήρων και κοινωνικών τύπων αλλά και η σχέση αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς που αναπτύσσουν μέσα από την περιπέτεια τους. Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Τους δύο χαρακτήρες ερμηνεύουν απολαυστικά ο Γιώργος Κάτσης (νέος, άνεργος, χωρίς λεφτά και δυνατότητες, περιθωριοποιημένος ποιητής που συνεχίζει να γράφει κι ας μην θεωρεί κανένας σημαντικό το έργο του) και ο Δημήτρης Καπετανάκος (λαϊκός και καλοσυνάτος φορτηγατζής που εκτιμάει τα μικρά πράγματα της ζωής και, στην πορεία, αναγνωρίζει το ποιητικό ταλέντο του συνοδοιπόρου του).

 

Αλέξης Χατζηγιάννης

Ο Αλέξης Χατζηγιάννης γεννήθηκε το 1988 στις Τζιτζιφιές. Σπούδασε Μηχανικός Πληροφορικής και Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στον Πολιτισμό και την Παραγωγή ταινιών Ντοκιμαντέρ.

Έχει κάνει ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση με διακρίσεις σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές και ως freelancer σε πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ. Το “Nα τους διαβάσω Ποιήματα” είναι η τελευταία του ταινία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More