Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεράιδα Κοζάνης: Ένας δημοφιλής προορισμός με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο και τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα

Η Νεράιδα είναι ένα πανέμορφο χωριό της Κοζάνης, με λιγοστούς κατοίκους που πέτυχε να γίνει, ωστόσο, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, για κάθε εποχή του χρόνου, χάρις στο εκπληκτικό φυσικό της τοπίο, με τα διάσημα ηλιοβασιλέματα και τη θέα στη λίμνη Πολυφύτου.

Η Νεράιδα βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη, ενώ απέχει 142 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο ύψους 280 μέτρων. Τις ημέρες των εορτών, η πληρότητα στα καταλύματά της ανήλθε στο 100%.

Σύμφωνα με την κα Μετάξω Χατζηιωαννίδου, Πρόεδρο Τοπικής κοινότητας Νεράϊδας Δ. Σερβίων, πρόκειται για ένα φιλόξενο χωριό όλες τις εποχές του χρόνου, με εκπληκτική θέα που έχει να προσφέρει πολλά στον επισκέπτη, οι οποίοι πάντα μένουν ενθουσιασμένοι. Όσο για τη γαστρονομία είναι εξαιρετική, με πεντανόστιμα φαγητά, όπως τηγανιά, μπεκρί μεζέ, κρασάτο αγριογούρουνο, τοπικά κρασιά και λάδι.

Ένας παράγοντας που ιντριγκάρει τον επισκέπτη ήδη πριν βρεθεί στη Νεράιδα, είναι βέβαια και το ίδιο το όνομά της. Λέγεται ότι κάποιοι ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους διηγούνταν ότι στην περιοχή του παλαιότερου χωριού εμφανίζονταν νεράιδες κάθε που σουρούπωνε, οι οποίες ήταν ορατές σε όσους διέσχιζαν τον λοφίσκο. Μάλιστα, σύμφωνα με μία διαφοροποιημένη εκδοχή, αν έβλεπαν νέους άνδρες τους μιλούσαν, προτρέποντάς τους να πέσουν μαζί τους στα νερά του Αλιάκμονα.

Η ευρύτερη τοποθεσία δείχνει να πρωτοκατοικήθηκε ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, ωστόσο, το χωριό είναι κατά πολύ νεότερο: ιδρύθηκε στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, από Πόντιους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την περιοχή της Σεβάστειας και έφτασαν το 1922 στα Λεύκαρα της Κοζάνης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More