Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντιμπέιτ Ν. Φίλη – Δ. Καιρίδη – Μ. Αποστολάκη στην ΕΡΤ: Τι απάντησαν για οικονομία, θεσμούς, εκλογικά διλήμματα και συνεργασίες

Στο τρίτο και τελευταίο – πριν την προκήρυξη των εκλογών – ντιμπέιτ μίλησαν σήμερα (20.04.2023) ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ, με τον Γιώργο Κουβαρά.

Οι βουλευτές των τριών κομμάτων απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οικονομία, τους θεσμούς, την κοινωνία, τα εκλογικά διλήμματα και τις συνεργασίες, λίγο πριν τις εκλογές 2023.

Τι απάντησαν για θέματα σχετικά με την οικονομία:

Δ. Καιρίδης: «Είχαμε 13 αναβαθμίσεις επί Νέας Δημοκρατίας»

Σε ερώτηση για το πώς συμβάλλει στην κυβερνητική σταθερότητα η απόφασή να οδηγήσει η ΝΔ την χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, μέχρι να κατακτήσει την αυτοδυναμία και το αν έχει υπολογίσει τις συνέπειες για την οικονομία ο Δ. Καιρίδης, απάντησε πως: «Κατ’ αρχάς έχετε δίκιο ότι είναι εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα φέρει χαμηλότερο δανεισμό, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και για το κράτος και για τους ιδιώτες.

Να θυμίσω στους τηλεθεατές μας ότι είχαμε 13 αναβαθμίσεις επί Νέας Δημοκρατίας. Εν μέσω όλων αυτών των κρίσεων. Με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία και άρα τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά. Είμαστε τώρα ένα σκαλί λίγο πριν και οι αγορές περιμένουν να δούνε τι θα γίνει με τις εκλογές.

Το ζητούμενο είναι προφανώς η σταθερότητα, είναι η προϋπόθεση για όλα. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση τις πολλαπλές εκλογές. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πάντοτε ήμασταν υπέρ της ενισχυμένης. Ουδέποτε – σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε με ενισχυμένη, επανεκλέχτηκε το 85 με ενισχυμένη, έφερε την αναλογική όταν έχανε το 89 ή τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε με την ενισχυμένη, επανεκλέχθηκε με την ενισχυμένη και την έφερε όταν έχανε – εμείς είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας για ένα εκλογικό σύστημα και το θεωρούμε τη βέλτιστη λύση. Από κει και πέρα ο Έλληνας θα αποφασίσει, ο Έλληνας ψηφοφόρος κυριαρχικά, στις 21 Μαΐου».

Ν. Φίλης: «Μια κοστολογημένη πολιτική, η οποία είναι αναγκαία κοινωνικά σήμερα»

Σε ερώτηση σχετικά με μελέτη του economist, η οποία έλεγε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα, εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, οι επιπτώσεις για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι αρνητικές, απάντησε ο Ν. Φίλης:

«Καταρχήν οι Έλληνες εργαζόμενοι το εισόδημά τους είναι τελευταία, τρίτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε τρίτη φτωχότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το εισόδημα. Άρα, είναι αναγκαίο να υπάρξει δραστική ενίσχυση του εισοδήματος, με το 880 κατώτατο μισθό, με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή 10% που είναι μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Βέλγιο.

Επίσης, να μειωθεί ο φόρος, το ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα στα καύσιμα και τέλος, να υπάρξει ένα χτύπημα της αισχροκέρδειας, όπως επίσης και αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια με βάση την επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη, ώστε να υπάρξει δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αρχίσουν και να μην εκποιηθεί η περιουσία τους.

Όλα αυτά, συγκροτούν μια κοστολογημένη πολιτική, η οποία είναι αναγκαία κοινωνικά σήμερα. Εάν εάν το εισόδημα δεν το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν στη νέα οικονομική πραγματικότητα, είναι σαν να αφήνουμε τη χώρα να βουλιάζει στη φτώχεια.

M.Αποστολάκη: «Οι τιμές των τροφίμων και ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από τον Γενικό Δείκτη»

Σχετικά με το πως θα πέσουν οι τιμές χωρίς δημοσιονομικό κόστος, απάντησε η κ. Αποστολάκη:

«Οι τιμές των τροφίμων και ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από τον Γενικό Δείκτη, από τον γενικό πληθωρισμό και είναι ένας από τους υψηλότερους, μιλώ για τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αιτίες είναι ότι δεν λειτουργεί κανένας έλεγχος στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος επίσης στον ανταγωνισμό.

Και αυτό οφείλεται γιατί το περιθώριο κέρδους στην Ελλάδα, τόσο στο εμπόριο όσο και στη βιομηχανία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά, τα επισημαίνουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης, μείωνε δηλαδή τον ΦΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα για 6 μήνες στα τρόφιμα, θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, όπως θα είχε αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ακρίβειας, αν υπήρχαν έλεγχοι και δεν υπήρχε η σημερινή ασυδοσία, δηλαδή όπου η ΔΗΜΕΑ, η αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έκανε μόλις δύο ελέγχους λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Θέλω να πω μια λέξη σε σχέση με τον επιγραμματικό χαρακτήρα, ότι βεβαίως είναι άποψή μας, αλλά θέλω να πω ότι συμφωνεί και ο πρωθυπουργός με την άποψή μας, ο οποίος το 2019 έλεγε ότι τα επιδόματα επιχειρούν να εξαγοράσουν την ψήφο και την αξιοπρέπεια των πολιτών».

Οι παρεμβάσεις

Έπειτα, οι βουλευτές των κομμάτων προχώρησαν σε δικά τους σχόλια – παρεμβάσεις για όσα ειπώθηκαν:

Ν. Φίλης: «Θέλω να τονίσω ότι διεθνώς είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα όπου μετά την πανδημία το Δημόσιο επανέρχεται ως παράγων της οικονομίας και οι αγορές οδήγησαν σε αδιέξοδο. Είναι η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, οδήγησαν στο να καταργηθούν και κοινωνικά δικαιώματα. Άρα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησής μας, θα πάρει αυτή τη νέα πραγματικότητα υπόψιν, το Δημόσιο, που σημαίνει η ενέργεια η ΔΕΗ θα επανέλθει υπό δημόσιο τομέα, που σημαίνει το νερό θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, που σημαίνει ότι θα έχουμε μια τράπεζα που θα έχει δημόσιο μάνατζμεντ.

Είναι αυτά αναγκαία για να υπάρξει μια ανάπτυξη υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων, όπως επίσης να υπάρξει και μια αναθεώρηση του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε μεταξύ άλλων.

Δ. Καιρίδης: «Θες να αγιάσεις και δεν σε αφήνουν. Δηλαδή αν δεν τα ξέρει ο κ. Φίλης να τα πω εγώ ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι διπλάσια και τριπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου και δεν έχει καμία σχέση με το σύρσιμο που είχαμε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ όταν η Ελλάδα ήταν στον πάτο στον απόλυτο πάτο, είχε τη χειρότερη οικονομική επίδοση την περίοδο 15 – 19, παρόλο που ήταν μια χρυσή εποχή για την Ευρώπη με χαμηλά επιτόκια και χαμηλό κόστος πετρελαίου και είχαν αναπτυχθεί πάρα πολύ άλλες χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, για να μη μιλήσω για την Ιρλανδία.

Να θυμίσω στην κυρία Αποστολάκη ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στον Γενικό Δείκτη και στα τρόφιμα και πάντως χαμηλότερο από τη Γερμανία και στα τρόφιμα από τη Γερμανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχει να κάνει με την πολιτική Μητσοτάκη, έχει να κάνει αν δεν το ξέρει να της το πούμε και αυτό, με την επισιτιστική κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση και με όλα τα υπόλοιπα το νερό το πήγε στο υπερταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται τώρα υποκριτικά να μας εγκαλέσει. Και τέλος αν θεωρεί ότι το κουφάρι ΔΕΗ που παρέδωσαν χρεωκοπημένο κάνει κακό στα ιδιωτικά συμφέροντα κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος.

Οι ενεργειακοί ιδιώτες πάροχοι είχαν ωφεληθεί από την αδυναμία της ΔΕΗ να παίξει τον οποιοδήποτε ρόλο Και ερχόμαστε εμείς τώρα να ανατάξουμε να ανατάξουμε πραγματικά μια χρεοκοπημένη επιχείρηση η οποία σήμερα επενδύει και αναπτύσσεται και στα Βαλκάνια όπως πρέπει.

Μ. Αποστολάκη: « Να θυμίσω στον κ. Καιρίδη ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας είναι διπλάσιος του Γενικού Δείκτη Τιμών και ένας από τους υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει επίσης να του θυμίσω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη είναι μια πολιτική η οποία απευθύνθηκε σε 61 μόλις επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες θα κάνουν χρήση του προνομιακού επιτοκίου του 1,1% και θα πρέπει επίσης να του θυμίσω, τα εννιάμισι δισεκατομμύρια των απαιτήσεων των απευθείας αναθέσεων με τα οποία βαρύνεται η κυβέρνησή του.

Αλλά θέλω να θυμίσω και κάτι στον κύριο Φίλη τον άκουσα να αναφέρεται στην επαναφορά του νόμου Κατσέλη. Θέλω λοιπόν εδώ να θυμίσω στον κύριο Φίλη, αλλά κυρίως στους ανθρώπους που μας ακούνε, ότι ο νόμος αυτός στο 38 69 του 10 είναι νόμος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι νόμος ΠΑΣΟΚ που ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένας νόμος τον οποίο καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένας νόμος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε με τους νόμους 36, 45 και 43, με τους δύο νόμους του 2015 όπου άνοιξαν την πόρτα για να μπουν τα funds. Και βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία με τον πτωχευτικό της κώδικα ακύρωσε κάθε έννοια προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Τι απάντησαν για θέματα σχετικά με τους θεσμούς:

Δ. Καιρίδης: «Φέραμε την πανεπιστημιακή αστυνομία άοπλη»

Σχετικά με το ότι τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αλλά τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να είναι έρμαιο των μπαχαλάκηδων και η αστυνομία δεν εμφανίζεται, ρωτήθηκε ο Δ. Καιρίδης.

Όπως χαρακτηριστικά απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια και γι’ αυτά πολεμάμε. Όμως είναι λάθος ο μηδενισμός στον οποίο επιχειρήσατε να κάνετε. Και να σας θυμίσω ότι οι σαράντα δύο καταλήψεις στα πανεπιστήμια που παραλάβαμε το 19 έχουν τελειώσει. Μιλάμε για κτίρια, μιλάμε για αίθουσες στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο Αθηνών, σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

Η αστυνομία σήμερα μπορεί και μπαίνει στο πανεπιστήμιο όπως δεν έμπαινε μέχρι το 19 και σταματάει τις παραβατικές συμπεριφορές. Για πρώτη φορά, έχουμε συλλήψεις εντός πανεπιστημίου και αυτό είναι θετικό, όταν υπάρχει παραβίαση του νόμου και φθορά της πανεπιστημιακής περιουσίας.

Από εκεί και πέρα εμείς φέραμε ένα ήπιο μέτρο, την πανεπιστημιακή αστυνομία άοπλη, ακριβώς λόγω του ιδιαζόντως καθεστώτος του Πανεπιστημίου, η οποία δεν δρα κατασταλτικά αλλά προληπτικά και ήδη λειτουργεί.

Για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κάθε φοιτητής έχει ένα panic button, ένα κουμπί να μπορεί να πατάει ανά πάσα στιγμή το βράδυ όταν κυκλοφορεί στο αχανές campus του Αριστοτελείου, στο οποίο και εγώ σπούδασα και να έχει αυτές τις δυνατότητες. Από εκεί και πέρα είναι άλλο αυτό και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στο άσυλο παρανομίας και παραβατικότητας και υπερασπίζεται τους μπαχαλάκηδες».

Ν. Φίλης: «Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία της Δικαιοσύνης να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση»

Σχετικά με την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ρωτήθηκε αρχικά ο κ. Φίλης όπου και απάντησε πως: «Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία της Δικαιοσύνης να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει αρμοδιότητα μιας επιτροπής θεσμών της Βουλής και να βγαίνει με αυξημένη πλειοψηφία, έτσι ώστε να υπάρχει ένα εχέγγυο στοιχειώδους αμεροληψίας και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και άλλα μέτρα.

Να πω και κάτι τελευταίο όμως και θα ήθελα να την κατανόησή σας. Θα ήθελα να καταναλώσω έστω ένα λεπτό, για να δώσω φωνή σε μια νεαρή γυναίκα σε ένα θύμα ενός άλλου βιασμού στην κ. Άρτεμις Σίφορντ, μια Ελληνίδα που δουλεύει στο εξωτερικό, η οποία σήμερα στην Ευρωβουλή κατέθεσε, επειδή παρακολουθούνταν από το predator και είπε: “Ένιωσα εξαιρετικά σοκαρισμένη, μόνη κακοποιημένη, μολυσμένη.

Δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο, δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος. Αν σε μένα συμβαίνει να στοχοποιούμε, ο καθένας δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής. Η δική μου γενιά υπέκυψε και το συγγνώμη είχε επιστρέψει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με διέψευσε όμως.”

Απάντησε επίσης σχετικά με το ότι το όνομα του Νίκου Παππά, που θα παραμείνει στα ψηφοδέλτια και για το τι μήνυμα στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την απόφαση στους δικαστές και τον σεβασμό στις αποφάσεις τους.

«Η δικαστική απόφαση είναι για ένα πλημμέλημα. Το τονίζω πλημμέλημα. Όχι για οικονομικά ζητήματα. Για παράβαση καθήκοντος δεν πήρα λεφτά ο Παππάς.

Άρα ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση, κρίθηκε από τη δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τα Τέμπη και έχουμε έναν υπουργό ο οποίος έχει πολιτικές ευθύνες, πιθανά και ποινικές και όταν έρθει η πρώτη μηνυτήρια υπό τη μήνυση που θα υπάρξει από πατέρα σκοτωμένου παιδιού στη Βουλή που θα ζητήσει να υπάρξει άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή, τότε να δούμε θα κάνει Νέα Δημοκρατία. Επί του παρόντος δυστυχώς τον κατεβάζει υποψήφιο. Σαν να μη συνέβη τίποτα. Μιλάμε για έγκλημα που έγινε στα Τέμπη», είπε.

Έπειτα ο κ. Φίλης μίλησε και για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, εξηγώντας ότι: «Ψηφίσαμε τη δική μας τροπολογία που απαγόρευε να μπουν οι χρυσαυγίτες στη Βουλή. Τους πολεμήσαμε στην κοινωνία μέσα όταν έκανε πως δεν καταλάβαινε η κυβέρνηση Σαμαρά και η Νέα Δημοκρατία. Όταν βουλευτές σημερινοί της Νέας Δημοκρατίας μιλούσαν για την ανάγκη μια σοβαρής Χρυσής Αυγής για να συνεργαστούν. Όταν Μπαλτάκος, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Σαμαρά, μιλούσε με τον Κασιδιάρη παρασκηνιακά.

Εμείς είμαστε απέναντι στους δρόμους και στη Βουλή. Συμμετείχαμε στις συναινετικές λύσεις απέναντι στην απαγόρευση για τη Χρυσή Αυγή. Η λύση που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία ήταν ακροβασία. Αποδείχθηκε ότι μέσα σε δύο μήνες έφερε δύο τροπολογίες για να βελτιώσει την αρχική.

Με τέτοιες ακροβασίες δεν μπορείς να απαγορεύσεις στη Χρυσή Αυγή, δυστυχώς. Θα ήθελα να με ρωτήσετε και εν όψει της αυριανής επετείου να απευθύνω μια έκκληση στους Έλληνες πολίτες καταψηφίστε τη Χρυσή Αυγή. Είναι το αυγό του φιδιού. Ψαρεύει στα θολά νερά της αντιπολιτικής. Ψαρεύει στην πολιτική που δημιουργεί με τις κοινωνικές διακρίσεις».

Μ. Αποστολάκη: «Το ΠΑΣΟΚ είναι θεματοφύλακας των θεσμών»

Η κ. Αποστολάκη από την πλευρά της απάντησε σχετικά με πώς ακριβώς θα διαχειριστεί ο κ. Ανδρουλάκης το θεσμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των θεσμών. Είναι θεματοφύλακας των θεσμών. Το έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, την οποία άσκησε τόσο όταν κυβερνούσε τη χώρα και έβαζε τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες ως ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην παρούσα εξαιρετικά ανεπιτυχή κατά την άποψή μας και αδιέξοδη κυβερνητική τετραετία του κυρίου Μητσοτάκη». είπε.

Συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ «λέει – σε αντίθεση για παράδειγμα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις πρόσφατα ανασκεύασε την άποψή του και είπε ότι θα κάνει χρήση της πρώτης διερευνητικής εντολής, έλεγε ότι θα την καταθέσει και θα σύρει τη χώρα κατευθείαν σε δεύτερες εκλογές – ως κόμμα ευθύνης και όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας ότι θα κάνει χρήση της τρίτης διερευνητικής εντολής με ένα προγραμματικό πλαίσιο, αναζητώντας και επιδιώκοντας τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με το πρώτο κόμμα.

Αυτό συμβαίνει ξέρετε σε 22 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και σε τέσσερις από αυτές τις χώρες, πρωθυπουργός δεν είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος. Κατά την άποψή μας, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας υπήρξαν αποτυχημένοι πρωθυπουργοί και αυτό φάνηκε και στην 19 και στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού το 2019 και εκτιμούμε ότι θα φανεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More